Megjelent az Új Ember június 23-i száma

Kultúra – 2019. június 20., csütörtök | 11:42

Az Új Ember ez évi huszonötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Embernek ritkán van egy meghatározott, központi témája. A legutóbbi lapszámainkban Ferenc pápa erdélyi útjával foglalkoztunk behatóan, a június 23-i hetilapban pedig a papszentelés került előtérbe, hiszen a főpásztorok országszerte papokat és diakónusokat szenteltek. Beszámolunk többek között az esztergomi, a győri, a pécsi és a szombathelyi szentelésekről.

A Szentatya június 12-én folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Annak jelentőségéről elmélkedett, hogy az apostolok új tagot választottak a Júdás árulásával és halálával megüresedett helyre azért, hogy a tizenkettes szám újra teljes legyen. Írásunkat a 2. oldalon találják.

A 3. oldalon számolunk be arról az eseményről, melyen a Tanácsköztársaság idején kivégzett Wohlmuth Ferenc császári plébánosra emlékeztek. Szintén itt olvasható beszámolónk a budapesti Rózsafüzér Királynője-plébánia jubileumi ünnepéről. Az 5. oldalon Dolhai Lajosnak, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjának szentségimádásról szóló írását olvashatják.

A „Jézus a mi királyunk” mottó jegyében gyűltek össze tanévzáró és vakációkezdő ünnepi rendezvényre Miskolc és a Miskolci Egyházmegye tanulói június 12-én. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében megrendezett lelkinapon a miskolci Generali Arénában Orosz Atanáz püspök, Böjte Csaba ferences szerzetes és Fábry Kornél, a NEK Titkárságának vezetője szólt a fiatalokhoz. Beszámolónkat a 6. oldalon találják. A Nyolc Boldogság Közösség lelkinapjáról szóló riportunk a 7. oldalon kapott helyet.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke június 14-én Budapesten találkozott a Srí Lanka-i külügyminiszterrel, aki köszönetet mondott Magyarország és a Magyar Katolikus Egyház együttérzéséért és segítségéért, amelyet a húsvétvasárnapi terrortámadást követően az áldozatok családtagjainak és a rászorulóknak nyújtott. Bár a gyűjtés lezárult, a folyószámla még él, tehát aki most döntene úgy, hogy ilyen módon segítené a rászorulókat, megteheti – mondta el szerkesztőségünknek Tóth Tamás, az MKPK titkára.

„Öregkoromra arra jöttem rá, hogy a hivatásom megvédeni a lelket, s azt a tudatot, hogy érdemes élni akkor is, ha nem tudjuk megmondani, az élet mire is jó” – mondta Mustó Péter jezsuita szerzetes a budapesti Párbeszéd Házában június 14-én. A beszélgetésről szóló beszámolónkat a 11. oldalon olvashatják.


„Európában az ateista is keresztény!” A Magyar Állami Operaház 2019–2020-as évadának tekintélyes műsorkalendáriumában e határozott megállapítással kezdi köszöntőjét Ókovács Szilveszter. Az intézmény főigazgatójával készült interjút a Mértékadó legújabb számában olvashatják. Kulturális mellékletünkben ismertetjük Keresztes Szent János Istenismeret és istenszerelem című könyvét, beszámolunk a Képzőművészeti Egyetem fiatal művészek alkotásait bemutató kiállításáról, és a Szabó Magda eddig meg nem jelent írásait tartalmazó kötetről is ejtünk néhány szót. Végül, de nem utolsósorban Schmidt Egon ornitológus legújabb írását is közreadjuk.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria