Megjelent a Vigilia novemberi száma

Kultúra – 2019. november 10., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Novemberben télbe fordul az ősz, halottaikra tekintenek az élők. A liturgiában különböző időkben és céllal született a Mindenszentek ünnepe és a Halottak napja, valójában azonban ugyanazt a tényt tárják elénk: »Halálraítéltként« járunk ezen a világon, de az öröklét reményével. Jézus feltámadása óta tudjuk, hogy mindnyájan feltámadunk, ennek a világnak korlátaiból átkerülve a szeretet időtlen és határtalan, boldog öröklétébe” – írja Lukács László főszerkesztő Az időben és azon túl című vezércikkében.

Az Eucharisztiáról című tematikus összeállításban Heidl György: Irenaeus az Eucharisztiáról, Orosz Gábor Viktor: „Mert a hit által mi egy testté váltunk”. A lutheri úrvacsoratan teológiájának és lelkiségének értelmezése, valamint Fehérváry Jákó: Egy kenyér – egy test. Az Eucharisztia újra felfedezett szimbolikus közösségi természetéről című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban közölt interjú Varga László kaposvári püspökkel, Kéki Petra kármelita nővér Otthonommá lettél című elmélkedése a Mai meditációkban, Dolhai Lajos: Szentmise és szentségimádás című tanulmánya az Egyház a világban és Prohászka László: Madarassy Walter és az 1938-ban tartott XXXIV. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus című írása a Szép/Művészet rovatban.

A folyóirat szépirodalmi részében Falcsik Mari, Vörös István, Fátyol Zoltán és Báthori Csaba versei, Dobai Lili: Lucis via című prózája és Halmágyi Miklós: Szó és csönd – Márainál és elődeinél című tanulmánya szerepel.

A Kritika rovatban Németh Norbert négy könyvet ismertet: A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Teológiai Bizottsága (szerk.): „Minden forrásom belőled fakad”. Az Eucharisztia a keresztény élet és az egyház küldetésének forrása, Várnai Jakab OFM (szerk.): Az Eucharisztia. Konferenciakötet, Versegi Beáta-Mária: Élet-Forrás. Az eucharisztikus élet lelkisége és gyakorlata, illetve Pápai megnyilatkozások az Eucharisztiáról (Pápai dokumentumok 1264–2007).

A Szemle rovatban Gregory Collins OSB: Krisztus kinyilvánult misztériuma II. Elmélkedés a liturgikus évben megjelenő misztériumokról, Diósi Dávid – Marton József (szerk.): Catholice reformare. A katolikus egyház a fejedelemség korában, Gara Nathalie – Gara László: Saint-Boniface és lakói, Falcsik Mari: Az igazi idő és Jász Attila: Belső angyal című könyvéről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria