Megjelent a Vigilia októberi száma

Kultúra – 2019. október 6., vasárnap | 18:20

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A napi információk áradata a politikai események, a több-kevesebb áldozatot követelő véres konfliktusok, a természeti katasztrófák és a tömegbalesetek híreit zúdítja ránk. Egyre gyakrabban érkeznek azonban riasztó jelentések a Földet s vele az emberiséget fenyegető ökológiai válságról. A tudományos elemzések fogadtatása nagyon különböző. Vannak, akik még mindig kétségbe vonják a nyilvánvaló tényeket is, vannak, akik a katasztrófahírekhez edzett közönnyel veszik tudomásul azokat. De szaporodnak a pozitív események is, a helyi akcióktól a nemzetközi kezdeményezésekig, konferenciákig, határozatokig. Ide sorolhatjuk az egyházi megmozdulásokat is, zárva a sort Ferenc pápa teremtésvédelmi enciklikájával” – írja Lukács László főszerkesztő A teremtés ünnepe című vezércikkében a szeptember 29. és október 6. között ünnepelt Teremtés hete alkalmából.

A Ferenc, a dél-amerikai pápa című tematikus összeállításban Török Csaba: Ferenc pápa a mérlegen?, Koronkai Zoltán: Ferenc pápa és a megkülönböztetés az ignáci hagyomány fényében, valamint André-Marie Jerumanis: A személy az isteni dicsőség vonzásában tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Gájer László interjúja Michael August Blume apostoli nunciussal.

A folyóirat szépirodalmi részében Lackfi János, Izsó Zita és Tarjáni Imre versei, Patak Márta novellája, Halmai Tamás: Károlyi Amy három verséről és Burján Ágnes: Rilke és Pilinszky arcképversei című tanulmánya szerepel. A Napjaink rovatban Mezey Katalin: A rejtőzködő költő című írásával köszönti Kalász Mártont 85. születésnapján.

Az Egyház a világban rovat Görföl Tibor: „Nem vétkeztem a világosság ellen”. John Henry Newman, az újkor egyházatyája, az Emlékezet és kiengesztelődés rovat pedig Gál Péter: Esterházy János életáldozata. Vázlat a vértanúság teológiájához című írását közli.

A Kritika rovatban Szabó P. Katalin elemzi Mezey Katalin: Régi napok rendje című elbeszéléskötetét, Kipke Ágnes pedig Iancu Laura: András érkezésére című verseskötetét ismerteti.

A Szemle rovatban Andrea Riccardi (szerk.): Ferenc pápa és az ő ideje. A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején; A megtört ostya és a megtört ember. Elmer István beszélgetése Varga László kaposvári megyéspüspökkel; Baán Izsák: Csendhez szokott szív. Tíz szó a benedeki hagyományból; Thomas Keating: A világ szíve. Bevezetés a kontemplatív kereszténységbe; Németh Gábor: Bioetikai vázlatok. Bioetika és más életerkölcsi kérdések; Ménes Attila: Műanyag szalonna. Harmsziádák; valamint Kabán Annamária: Égten élek című könyvéről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria