Megkezdődött az ökumenikus imahét – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2015. január 18., vasárnap | 22:01

Ha mi, keresztények Krisztus személyében összetalálkozunk, akkor lehetünk igazán hatékony jellé az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke az ökumenikus imahét országos megnyitó istentiszteletén, január 18-án, a Szent István-bazilikában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Erdő Péter az istentiszteleten felolvasott evangéliumi részről, a szamáriai asszony történetéről (Jn 4, 1-12) szólva elmondta: Jézus nemcsak megszólítja az asszonyt, hanem inni kér tőle. „Sokszor úgy gondoljuk, hogy ellenséges viszonyban levő emberek között a közeledésnek az első lépése lehet, ha valamilyen segítséget, szívességet kérünk a másiktól. Talán első pillanatban el is csodálkozik majd rajta, ezt gondolja: hozzám mer fordulni egy ilyen kéréssel? Talán mégsem vagyunk olyan rosszban?” – fogalmazott.

Megjegyezte: és az asszony készségesnek mutatkozik, hogy vizet adjon neki. De azután tovább folyik a beszélgetés, és Jézus kezdi lassan elárulni magát. Lépésről lépésre. Beszél a vízről, beszél arról, hogy ő tud vizet adni, örök életre szökellő vizet.

A történetben fokozatosan bontakozik ki, hogy Jézus nemcsak próféta, hiszen ez hangzik el először: „próféta vagy, látom”, hanem ő a Messiás, nemcsak egyetlen nép szabadítója, hanem az egész világ Üdvözítője, mindenkié, aki bizalommal fordul hozzá – emelte ki Erdő Péter.

A keresztények egységéért imádkozva jussunk el Krisztus titkának felismeréséhez. Igazítsuk életünket egyénileg és közösségileg is az ő akarata szerint. Kérjük és fogadjuk be azt az üdvösséget, amelyet ő hoz a világnak – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke igehirdetésében hangsúlyozta: a Krisztus-hívők közös küldetése tanúskodni az evangéliumról, az örömhírről.

A 42. zsoltárról elmélkedve elmondta: a zsoltárost jellemző vágyódás ránk is igaz, vágyódunk Jézus után, aki megváltott minket. De a szentírási rész tükröt tart elénk, hiszen ma is sokféleképpen szomjazunk. „Isten élő vízzel ajándékoz meg minket, erre vár Európa és az egész világ” – hangsúlyozta Steinbach József.

Az Apostoli Hitvallást bevezető mondataiban Pataky Albert pünkösdi egyházelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy csendes imádságban emlékezzenek az üldözést szenvedő keresztényekre.

A liturgiai szolgálatban részt vett Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a MEÖT alelnöke. Szintén jelen voltak a MEÖT tagegyházainak vezetői.

A rendezvényen megjelent Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, és Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója János evangéliumából származik: „Jézus így szólt hozzá: »Adj innom!«” (Jn 4,7).

A 2015. esztendő imahetének anyagát a Brazil Keresztény Egyházak Nemzeti Tanácsa készítette el; a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által felállított nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt az egyesült államokbeli Graymoorban tartott imahéten. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák.

Az esemény mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

Az ökumenikus imahét imafüzete pdf-formátumban ITT olvasható.

Erdő Péter bíboros beszédének teljes szövege megtalálható ITT.

Fotó: Lambert Attila

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria