Megkezdődött a Keleti Kánonjogi Társaság világkongresszusa Debrecenben

2017. szeptember 4. hétfő 19:01

Debrecenben rendezik szeptember 3–8. között a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében a Society for the Law of the Eastern Churches (Keleti Kánonjogi Társaság) 23. világkongresszusát. A nemzetközi kánonjogászok rangos fórumának közel nyolcvan résztvevője van.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 3-án, vasárnap este volt az esemény megnyitója a debreceni érseki hivatalban. A Görögkatolikus Médiaközpont által összeállított, a magyar görögkatolikus egyház életét bemutató rövidfilm vetítésével vette kezdetét az este. Ezután a Lautitia Kamarakórus kápráztatta el a hallgatóságot.

Angolul köszöntötte az egybegyűlteket Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, aki elmondta, milyen nagy megtiszteltetés a magyar Görögkatolikus Egyház számára, hogy megrendezheti a konferenciát. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is jelen volt a megnyitón.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök üzenetét Krakomperger Zoltán római katolikus plébános olvasta fel, majd köszöntötte a kongresszus résztvevőit Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kiemelte: a reformátusok ökumenikus közösségben vannak a keleti és a nyugati keresztény egyházakkal. Kérte, a tanácskozás egészét hassa át a Krisztusban megtestesült bölcsesség. Szintén nagy örömmel köszöntötte a résztvevőket Kürillosz Katerelosz, Abüdosz püspöke is, aki a kongresszus elnöke is egyben.

„Nem csupán a Görögkatolikus Egyház, hanem Debrecen számára is megtiszteltetés, hogy a Keleti Kánonjogi Társaság itt tartja kongresszusát” – fogalmazott beszédében Papp László polgármester, majd kiemelte, hogy Debrecen Magyarország egyik legfontosabb spirituális központja: „történelme egyértelműen mutatja, hogy a hit, a vallás, valamint a város összetartozik. Debrecen a nagy keresztény egyházak találkozópontja, székhelye a Magyar Református Egyháznak, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, a Hajdúdorogi Főegyházmegyének, valamint itt él Magyarország második legnagyobb zsidó közössége és számos más keresztény egyház. Ha ki szeretnék emelni valamilyen értéket városunk mindennapjaiból, említeném az egyházak közötti békés, korrekt párbeszédet.” A polgármester utalt arra, hogy Kocsis Fülöp érsek a konferencia előtt azt hangsúlyozta, hogy a kongresszus egysége a rendezvény egyik legfontosabb üzenete.

A megnyitó után Maximosz Vgenopoulosz szelüvriai metropolita, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus püspöke tartott nyitó előadást.

A nemzetközi kánonjogászok kongresszusa egyházszervezeti kérdésekkel foglalkozik, az előadások az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotelben zajlanak majd. Közel nyolcvanan érkeztek a rendezvényre, az előadók között található Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Ciril Vaszil’ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára Rómából, továbbá amerikai, belga, bolgár, brit, francia, görög, holland, kanadai, libanoni, magyar, német, olasz, orosz, román, spanyol, svájci, szír és szlovák résztvevők is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38