Megnyílnak az ősi zsidó katakombák Rómában

Kitekintő – 2016. április 19., kedd | 9:03

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki nyár elején Rómába látogat. Megnyitják a város ősi zsidó katakombáit, amelyek tíz méterrel az utcaszint alatt találhatók, és arról tanúskodnak, hogy már a Római Birodalom idején is nagy zsidó közösség élt a városban.

Látogatható lesz májusban és júniusban, a hónap első vasárnapján Róma legősibb zsidó katakombája. A földalatti járatok és más fontos zsidó emlékek, többek között az egykori gettó, valamint Ostia Antica, Róma egykori kikötővárosának zsinagógája, egészen pontosan, annak romjai is a túra részét képezik.

Érdemes felkeresni Titus császár diadalívét is, melynek egyik domborműve azt a jelenetet ábrázolja, amikor a római katonák kifosztják a jeruzsálemi templomot és elviszik a menórát. A zsidó katakombák megnyitását az olasz kulturális minisztérium, a régészeti hatóság és Róma város zsidó közösségének támogatása tette lehetővé – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-on.

A katakombák annak a jelei, hogy a zsidó közösség már az időszámításunk előtti 2. században fontos része volt a város életének – olvasható a rendezvénysorozat honlapján.

A járatokat 1859-ben fedezték fel Róma belvárosától délre. A falakat gazdagon díszítik zsidó szimbólumok, emberi alakok, madarak és állatok rajzai.

Forrás és fotó: Zsidó.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria