Megnyílt a Betlehemi szép csillag kiállítás Székesfehérváron

Kultúra – 2021. december 6., hétfő | 15:30

Tizenkilencedik alkalommal hirdették meg a Betlehemi szép csillag pályázatot és kiállítást a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. Idén 55 gyermek és 17 felnőtt alkotásából nyílt kiállítás december 4-én a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjében kiemelte, fontos, hogy az emberek szívében és lelkében ott éljen a vágy az Istennel való találkozás után. Ennek a vágynak a beteljesedését pedig Jézus Krisztusban találjuk meg. Adventben a Vele való mélyebb találkozásra készülünk, amely az idők során formálódott és alakult, de van valami, ami nem változott, örök és állandó benne: az, hogy keressük Krisztust és azt a békét, amit Ő hozott el, azt a szeretetet, amit Ő ad, és azt a reményt, amit Ő nyújt az embereknek.

Ilyenkor adventben mindannyiunk számára fontos, hogy emeljük föl tekintetünket, és próbáljuk meg azt a betlehemi csillagot szemlélni, amely elvezette a háromkirályokat és sok-sok nemzedéket a jászolhoz, Jézus Krisztushoz. Amikor sötét és hideg van, és az ember inkább bezárkózik, jó arra gondolni, hogy eljön a karácsony, és van örök szeretet, van örök otthon, és az ember képes Jézushoz közelebb kerülve a szeretetet, a reményt és az elfogadást ajándékozni a másik embernek. Úgy gondolom, hogy ez a betlehemi kiállítás valójában erre hív meg bennünket. Jó látni kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek, egyének és közösségek alkotásait, amelyek mind arról szólnak, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a világban zajló eseményeknek, és tudunk valami jót, valami szépet tenni, hogy jobbá és szebbé váljon a világ – fogalmazott a főpásztor.

Landgráf Katalin textilművész a magyar népművészeti hagyományok egyediségéről beszélt a megnyitón, és hangsúlyozta, hogy a népművészet lelki egészségünk őrzője és megtartója lehet a mai változó, felgyorsult világban.

Sokféle hagyomány, rétegződés épül egymásra az életünkben, a tevékenységeinkben, de akár itt, ezen a kiállításon is. Az itt látható sok szép tárgy nemcsak alkotójuk szemléletét, tehetségét tükrözi, hanem fellelhető a tárgyak sokszínűségében a mesterségek változása is – mondta a textilművész.

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke a díjak és oklevelek átadása előtt elmondta, a betlehemkészítő pályázat célja az volt, hogy az alkotások segítségével lélekben segítsék az adventi készülődést a családokban, és az alkotással hozzásegítsék a családtagokat a lelki feltöltődéshez.

A készítők meglepték a szervezőket, többen dolgoztak ugyanis korábban nem használt természetes nyersanyagokkal, például falevéllel, kukoricával. A tárlaton külön teremben kiállították az egyesület azon tagjainak munkáit is, akik szerepeltek a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon.

A Betlehemi szép csillag kiállítás december 22-ig látogatható, hétfőtől szombatig 13 és 18 óra között, vasárnap 15 és 18 óra között a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Molnár Viktória

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria