Megosztott a X. Szent Piusz Társaság a Vatikánnal való megegyezés kérdésében

Kitekintő – 2012. május 17., csütörtök | 15:37

Három FSSPX-es, lefevbre-ista püspök is kritizálta a társaság vezetőjének, Bernard Fellay püspöknek a pozitív hozzáállását Róma közeledési szándékához. Fellay a realizmus hiányával vádolta meg püspöktársait. Eközben a Vatikánban megvitatták Fellay nekik írt válaszát. 

Megvitatták a Szent X. Piusz Testvériség vezetőjének, Bernard Fellay püspöknek az április 17-i válaszát is a Hittani Kongregáció május 16-i rendes ülésén.  Az ülés résztvevőinek a levélre vonatkozó megjegyzéseit figyelembe veszik majd a további megbeszéléseken, amelyekre a Szentszék és a Szent X. Piusz Testvériség között kerül sor. 

Bernard Fellay a még ősszel a Vatikán által közzétett Doktrinális preambulumra, amelynek elfogadását a Szentszék az FSSPX-szel való tárgyalások folytatásának feltételéül szabott, azzal válaszolt, hogy kisebb módosításokat javasolt abban. Ezt vizsgálta meg most az illetékes bizottság. 

A Szent X. Piusz Testvériség további három püspökének állásfoglalása külön-külön képezi majd megbeszélés tárgyát – írja a szentszéki sajtóközlemény a Vatikáni Rádió közlése szerint. 

Nemrég ugyanis a társaság három püspöke, Bernard Tissier de Mallerais, Alfonso de Galarreta és Richard Williamson a CNA beszámolója szerint levelet írt az FSSPX vezetőjének, amelyben kifogásolják a Rómával folytatott tárgyalásokat, mivel az szerintük véget vethet korszakunk „egyetemes hitehagyásának” való ellenállásnak. Mint írták, szerintük a II. Vatikáni Zsinat nem csak részleges hibákat vétett, hanem úgy, ahogy van, „az ész totális perverziója” volt, és a szubjektivizmusra alapozott új filozófia mellé állt. A három püspök XVI. Benedek pápát is szubjektivistának titulálta. A három püspök szerint lehetetlen a megegyezés „korunk Rómájával”, így a gyakorlati egyezséget is elvetik. Szerintük az FSSPX vezetése addig megy, míg már „nem lesz visszatérés”. 

Bernard Fellay válaszában azzal vádolta meg bírálóit, hogy hiányzik belőlük a realizmus és a „természetfeletti szemlélet”. Leszögezte: XVI. Benedek legitim pápa, akinek szavain át Isten szól hozzánk. Fellay feltette a kérdést: van-e joga a társaságnak visszautasítani a pápa kinyújtott karját? Szerinte a pápának és nekik is egyszerűbb lenne fenntartani a status quót, a pápának mégis szívügye az FSSPX helyzete. „Változás van az egyházban”, amit jeleznek XVI. Benedek gesztusai és a hagyományhoz való viszonya is – mutatott rá az FSSPX vezetője társainak írt levelében.

Mint arról korábban hírt adtunk, ha sikerrel végződnek a tárgyalások a Szentszék és a társaság közt, akkor a X. Szent Piusz Papi Társaság valószínűleg személyi prelatúra lesz; ez a státusz 1983-ban került be a kánonjogba, és mostanáig egyedül az Opus Dei képviseli. Az elöljáró közvetlenül a Szentszék fennhatósága alá tartozik.  

A X. Szent Piusz Papi Társaságágot 1970-ben alapította Marcel Lefebvre francia érsek, aki kritizálta a II. Vatikáni Zsinatot és a liturgikus reformot. Sok évnyi tárgyalás után a Vatikánnal való kapcsolata akkor romlott meg, mikor 1988-ban szentszéki engedély nélkül, tehát illegitim módon, de érvényesen szentelt fel négy püspököt, ami önmagától beálló kiközösítést vont maga után a szentelőre és a szenteltekre nézve is. A négy felszentelt püspök közt volt Bernard Fellay, a társaság mai vezetője is. A szentelés szkizmatikus lépés volt. 

A kiközösítéseket XVI. Benedek ugyan feloldotta 2009-ben, ettől azonban még a társaság tagjai nem végeznek szolgálatot az egyház nevében. Az főleg a II. Vatikáni Zsinathoz köthető doktrinális kérdésekben vallott eltérő nézetei miatt a Vatikán egyeztetésbe, párbeszédbe kezdett a társasággal, hogy lehetőség szerint feloldják a különbségeket annak reményében, hogy megszüntessék a szakadást.

Kapcsolódó:
Vizsgálják a Vatikánban az FSSPX válaszát
Elfogadta a Szentszék Doktrinális preambulumát az FSSPX 

Magyar Kurír (szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!