Megszentségtelenítettek egy indiai templomot

Kitekintő – 2020. január 24., péntek | 14:01

Peter Machado bengalurui érsek azt kérte a hívektől, hogy tartsanak egynapos szentségimádást, miután január 20-án éjjel Kengeriben megszentségtelenítették az Assisi Szent Ferencről elnevezett templomot.

A főpásztor azt kérte a Karnataka állambeli főegyházmegye plébánosaitól és káplánjaitól, hogy január 24-én minden templomban és rendházban helyezzék ki az Oltáriszentséget legalább 12 órán keresztül.

A Bengaluru nyugati részén fekvő Kengeri városnegyed templomának vezetői január 21-én, a történtek után feljelentést tettek a rendőrségen. Állításuk szerint a templomból semmilyen értéktárgyat nem tulajdonítottak el. Az istentiszteleti helyen belül működő térfigyelő kamera felvételein azonban azonosítható egy személy, aki a szolgálati ajtón lépett be a templomba. „A férfi kinyitotta a szentségtartót, és a cibóriumból kidobálta a megszentelt ostyákat” – nyilatkozta Bernard Blasius Moras nyugalmazott bengalurui érsek a UcaNews hírügynökségnek. Moras érsek több pappal együtt azonnal a templomba sietett, miután értesült az incidensről.

„A rendőrség nyomoz az ügyben, és az első jelentésből úgy tűnik, hogy rablási kísérletről van szó” – hangsúlyozta Machado érsek. Megdöbbenésének és fájdalmának adott hangot Krisztus teste megszentségtelenítése miatt. Ez a gesztus nagy aggodalmat váltott ki a plébánia hívei között és megsértette a főegyházmegye katolikusainak vallási érzését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria