Megtartották a szombathelyi mentorképző program idei első alkalmát

Hazai – 2018. február 21., szerda | 13:29

Február 16-án és 17-én folytatódott a Szombathelyi Egyházmegye mentorképző programja. A kiválasztott hittanárok a képzés során olyan mentorokká válhatnak, akiknek alapvető feladata a felsőoktatásból kikerülő katekéták kísérése és hivatásuk támogatása.

A péntek este ezúttal is közös szentmisével indult, Németh Norbert egyetemi lelkész a jézusi lelkületű böjtölésben rejlő lehetőségekről és a helytelen böjt buktatóiról is tanította a résztvevőket.

A novemberi alkalommal már megismert házaspár, Kató Csaba és felesége Kató-Bellavics Ágota az akkor elkezdett közös munkát folytatták a képzésben részt vevőkkel. Ezúttal az emberi játszmákkal foglalkoztak. Ennek nyomán a jelenlévők a saját életükben történt játszmákat igyekeztek leleplezni, elemezni, valamint elkerülésének lehetőségét is vizsgálni. Belehelyezkedtek a drámaháromszög mindegyik szerepébe, így elképzelték, milyen a megmentő, az üldöző és az áldozat szerep, amelyet érdemes a magunk és a másik viselkedésében is észrevenni és annak megfelelően továbblépni a kommunikációban.

Szó esett arról is, hogy mindez milyen módon lehet jelen egy mentor–mentorált kapcsolatban. Miként válhat egy felismert játszma akadályozó tényezőből a személyiséget fejlesztő és a kapcsolatot építő tényezővé. A játszmák és a félreértések megelőzésének egyik leghatékonyabb módjával, a szövetségkötéssel is foglalkoztak. A szövetségkötés a közös munkát megelőző kérések, igények, szabályok, keretek és célok tisztázása, amely nemcsak a mentori szolgálatban, hanem a hitoktatói munka során vagy akár munkatársakkal való együttműködésben is nagyon hasznos lehet.

Forrás: Marx Nóra mentorjelölt

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria