Megújul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház

Hazai – 2020. március 4., szerda | 20:11

Néhány nap múlva megkezdődnek a belső felújítási munkák a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban – adta hírül a Somogy megyei hírportál március 4-én. Húsvétig még a templomban tartják a szentmiséket, ám az ünnepet követően vélhetően két évig a Nagyboldogasszony Iskolaközpont II. János Pál-kápolnájában lesznek a szertartások.

A Kaposvári Egyházmegyében nyár elején egy másik jelentős építkezés is elkezdődik; zöldmezős beruházásban új katolikus óvoda épül Kaposvár-Kecelhegyen.

Mohay Gábor egyházmegyei főépítész a Somogy megyei hírportál kérdésére elmondta: a székesegyház-rekonstrukció az 1886-ban épült templom teljes belső terét és külső megjelenését egyaránt érinti, hiszen az épület igencsak megérett a felújításra. A munkálatok már a jövő héten elkezdődnek. A szakemberek hozzáfognak a belső falfelület díszítő és figurális festésének, valamint a Kratzmann Ede műhelyében készült, harminchárom színes ólomüvegablak restaurálásához, amelyeket biztonságos üvegezéssel védenek meg. A hétköznap reggel negyed 8-kor, illetve az este 6 órakor kezdődő, valamint a vasárnapi misék idejére kinyit a következő hetekben is a székesegyház, ám a húsvéti szertartások után a rekonstrukció teljes elkészültéig zárva lesz.

A jelentős összegű kormánytámogatással megvalósuló felújítás keretében új tetőt kap az épület, amelynek természetesen a homlokzata is megszépül. Egy modern és a korábbinál sokkal nagyobb sekrestye is épül, hogy a jelentősebb egyházmegyei eseményeknél is elférjen az asszisztencia. Modern vizesblokk létesül, és megvalósul az akadálymentesítés is. Új padlóburkolatot kap a székesegyház, amely évtizedeken át a megyeszékhely leghidegebb templomai közé tartozott, ám a rekonstrukció során korszerű padlófűtést is beépítenek. Korszerűsítik az elektromos hálózatot és modern hangosítást kap az épület. A fából készült nyílászárók és a toronyban lévő zsalugáterek is megújulnak. Átalakítják és modern berendezéssel látják el a belső liturgikus teret, s a hívek is új padokon, székeken foglalhatnak helyet. A déli mellékhajóban szentségi kápolna létesül, a karzat alatt lévő barna rács helyett biztonsági üvegfalat építenek, és új gyóntatófülkék is lesznek. Megújul az öreg orgona is. Mivel a földszinti templomtérbe egy úgynevezett második játszóasztal is kerül, így kiváló lehetőség kínálkozik majd az orgonakoncertekre.

Mohay Gábor elmondta azt is, hamarosan egy másik építkezés is elkezdődik: új óvodát építenek Kaposvár-Kecelhegyen, mivel a Szent Margit Katolikus Óvoda jelenlegi, Búzavirág utcai épületének a városi önkormányzat a tulajdonosa. A zöldmezős beruházás a tervek szerint júniusban kezdődik. A jelentős állami támogatásból és egyházi forrásból épülő, megújuló energiát használó intézmény három csoportszobás lesz, ahol hetvenöt gyermek elhelyezéséről gondoskodnak, és egy nagy játszótér is tartozik majd hozzá.

Egy kormányhatározat értelmében országosan mintegy 6,3 milliárd forint értékű egyházi fejlesztés indult el. A tizennégy kedvezményezett között van a Kaposvári Egyházmegye is. A Nagyboldogasszony-székesegyház és környezete két év alatt újul meg, s a tervek szerint a 2022-es húsvéti liturgiák már a felújított székesegyházban zajlanak.

Forrás: Lőrincz Sándor/Sonline.hu

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria