Megújult az előpataki Szent Kereszt felmagasztalása-kápolna

Külhoni – 2022. szeptember 26., hétfő | 12:50

Felújították a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia filiájaként működő Szent Kereszt felmagasztalása-kápolnát Előpatakon – adta hírül a plébánia szeptember 22-én. A magyar kormány támogatásával megvalósult beruházás során elsősorban a falak rendbehozása volt a cél, de tervezik, hogy majd a kápolnához vezető utat is felújítják a Kovászna megyei településen.

A Sepsiszentgyörgy közelében fekvő kis településen a katolikus hívők száma kicsi – körülbelül harminc fő –, de imádságos, összetartó közösség. A kápolna különleges történelmi időszakban épült: 1848–49-ben, és Erős Sándor kanonok szentelte fel 1851-ben.

Szabó Lajos kanonok, nyugalmazott plébános szívügyének tekintette az egyházi épített örökség védelmét; résztámogatást igényeltek és kaptak is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től a kápolna felújítására. A pályázatban vállalt feladatok megvalósítása a jelenlegi plébános, Ilyés Zsolt irányításával zajlott.

Felújították a külső falakat, elvégezték a vízszigetelést és lefestették a falszerkezeteket, a kápolna előtti területrendezés során pedig kialakítottak egy kis lekövezett teret is. A jelentősen növekvő infláció miatt idén már nem tudták megvalósítani, de továbbra is tervben van az út és a kápolna közötti kövezett feljáró kialakítása is.

Forrás és fotó: sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia Facebook-oldala; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria