Megújult az esztergomi bazilikához vezető északi lépcsősor

Hazai – 2019. július 7., vasárnap | 13:19

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye engedélyével, önkormányzati finanszírozásban újult meg az esztergomi bazilika rámpájához vezető északi lépcsősor – írta Esztergom önkormányzatának honlapja. A Prímás Pince bejárata melletti építményt, melyet 30 millió forintos projekt keretében renováltak, június 25-én adták át.

Az esztergomi Franbau Kft. Borosházi Tamás okleveles építészmérnök tervei alapján januárban kezdte el a kivitelezést. A mintegy húsz méteres szintkülönbséget áthidaló lépcsősor nyár elejére készült el. A június 25-i avatóünnepségén az egyházat képviselő Meszlényi László, a Szent Adalbert Központ igazgatója mellett Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke is felszólalt.

Romanek Etelka polgármester köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a megújult lépcső akár az ország felemelkedését is szimbolizálhatja, illetve a 21. század nyerteseinek számító, egyben felfelé haladó nemzeteinek jelképe is lehet.

Az ünnepséget követően megnyitották az új lépcsősort, mely a parkolóba érkező naponta több tucat turistabusz és gépkocsi utasait vezeti fel az immár Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított esztergomi Várhegyre, az ott található bazilikához és a Vármúzeumhoz.

Forrás és fotó: Esztergom.hu/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria