Megújult a gyulafehérvári katolikus óvoda

Külhoni – 2019. február 8., péntek | 14:34

2007 óta fokozatosan újítják fel a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumhoz (GMGK) tartozó óvodát. A közelmúltban látványos előrelépés történt: nemcsak az épületet korszerűsítették, hanem modern játszóudvart is kialakítottak az ide járó gyermekeknek.

A több mint százéves óvodaépület a gyulafehérvári érsekség tulajdona. Az épületben korábban a karitász működtetett kis létszámú magánóvodát, két szobában. Amikor felmerült, hogy az óvodát a GMGK fogja működtetni, az ingatlan már elég elhanyagolt állapotban volt. Gál László, a líceum igazgatója elmondta, az intézmény 2007-es átvétele óta fokozatosan, minden évben javítottak valamit az épületen, elsőként az európai szabványok által egészségtelennek számító azbeszthálós tetőzetet kellett kicserélni, ezután következhetett csak a teljes külső-belső felújítás.

A korábbi munkálatokat a Gyulafehérvári Főegyházmegye, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta, a legutóbbi felújítás pedig a magyar kormány kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának segítségével valósult meg. A program keretében kapott támogatás felhasználásával modern játszóparkot építettek kombinált kültéri játékszerekkel, az udvar út melletti részét pedig tágas parkolóvá alakították, így a gyermekeknek már nem a forgalmas úton kell kiszállniuk szüleik autóiból.

Az épületen belül három, foglalkozásokra szánt termet újítottak fel: a padlót szalagparkettával burkolták, és új szegélyeket helyeztek el, hőszigetelő ajtót építettek be, valamint a falakat is felújították. Gál László hozzátette, a korszerűsítés folytatódik, ugyanis a fűtéshálózat lassan elavul. Reméli, a következő évi óvodaprogram segítségével azt is fel tudják újítani.

Az intézmény általában harminc fő körüli gyermeklétszámmal működik: a hagyományos, délután egy óráig tartó foglalkoztatás mellett napközis csoport is fogadja az óvodásokat.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria