Megújult hazánk legmagasabban fekvő temploma

Hazai – 2020. november 17., kedd | 15:51

A mátraszentimrei Szent Imre-templomot november 13-án áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek, szűk körű szentmise keretében.

A Kékes Online tudósítása szerint a főpásztor úgy fogalmazott: 

„Itt, az ország tetején, ebből a Szent Imréről elnevezett templomból messzire lehet látni: a múltba és a jövőbe is. Itt, ezen a magaslaton örömmel telik meg a szívünk, s felül tudunk emelkedni a mindennapi gondokon.

Ebben a templomban azokat a szenteket is ünnepeljük, akiket nemzetünk adott a világnak, az ő életpéldájuk segít nekünk a boldoguláshoz. A múltban és most, a jelenben is az evangélium adja ehhez a szükséges alapot, mi pedig lelkesedéssel követjük útjukat.”

Ternyák csaba érsek kiemelte: Mátraszentimrén kitűnő a szlovák–magyar együttélés, egymás kölcsönös tisztelete, a szlovák közösség is hozzájárult a templom felújításához.

A szlovák–magyar együttélést méltatta Soltész Miklós,  a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is az ünnepség keretében. Rámutatott: a helyi szlovák nemzetiség kiemelt jelentőségű, a magyarsággal közös értékeket őriz és hagyományokat ápol Mátraszentimrén, melyek között éppen olyan fontos a nyelv és a kultúra, mint a kereszténység és az Egyház erősítése.

Nem véletlen, hogy a kormány a templom felújításához szükséges 20 millió forint biztosításán túl az elmúlt években a település iskolájának megmaradását és korszerűsítését is segítette, mint ahogyan sok tízmillió forint támogatást nyújtott az épülő mátraszentimrei közösségi ház megvalósításához is – hangsúlyozta a politikus.

*

A templom szentélyében Kákonyi Asztrik ferences szemet és lelket gyönyörködtető freskója még restaurálásra vár.

Forrás: Kékes Online, MTI, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria