Megújult a nagykállói görögkatolikus gimnázium

Hazai – 2021. május 12., szerda | 11:21

Ablakcsere, hőszigetelés, napelemek elhelyezése – a fejlesztéseknek köszönhetően jelentős mértékben javult a Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium Kollégiumának energetikai besorolása.

2017-ben vette át a Nyíregyházi Egyházmegye a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium fenntartását. Az egyházmegye épületenergetikai korszerűsítésre 2020-ban KEHOP-pályázatot nyert.

Az energetikai korszerűsítés az 1975-ben épült kollégiumot érintette, a felújítással a négyszintes épület BB energetikai minőség szerinti besorolású lett.

A felújítási munkák során megújult az épület külső homlokzata, a záró födém és ferde tető felületek és a lapos tető. Műanyag kültéri nyílászárókat, hőszigetelt, fokozott légzárású ablakokat építettek be; a gépészeti rendszernél a fűtési rendszer szabályzó elemeit újították meg. A kollégium elektromos fogyasztásának csökkentése érdekében 39,9 kW teljesítményű napelemes rendszer került fel az épületre.

A projekt 2020 nyarán kezdődött, és a 2021. április 20-i műszaki átadást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából valósult meg.

A Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a felújítással nemcsak a mai kor elvárásainak megfelelő energiatakarékos épületté vált, hanem Nagykálló város legszebb intézményévé is.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria