Megújult a nemeshetési templom és a kisbucsai kápolna

Hazai – 2019. október 15., kedd | 13:46

Templom és kápolna újult meg Zala megyében: a felújított nemeshetési és kisbucsai épületet Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg október 6-án, vasárnap.

A Török Ferenc által tervezett nemeshetési templomot 1976-ban építették a falu mesteremberei segítségével, és most szintén a helybélieknek köszönhetően újult meg. Tódor Szabolcs plébános köszöntőjében elmondta, a 230 fős község polgárai és önkormányzata példaértékű összefogásával és anyagi támogatásával sikerült helyreállítani az elöregedett és számos helyen már beázó tetőt, valamint a templom belső terét. Megújultak a bútorok, átfestették a nyílászárókat, korszerűsítették a hangosítást. Eltávolították a kék színű álmennyezetet, mely után újra láthatóvá vált templom kazettás mennyezete. A munkálatok 10 millió forintot meghaladó költségéhez 2,5 millió forinttal járult hozzá a Veszprémi Főegyházmegye, a többit a közösség adta össze.

Ugyanezen a napon áldotta meg Márfi Gyula nyugalmazott érsek a  felújított kisbucsai kápolnát is. A munkálatok egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott 6,6 millió forintos támogatással, valamint az önkormányzat finanszírozásában és nagyon sok környékbeli vállalkozó, helybeli polgár önkéntes munkájával, adományával valósulhattak meg. Megújult a tetőszerkezet, a belső terek, kicserélték a villamos hálózatot, a nyílászárókat, új vizesblokk épült, és a Mária-szoborfülke is megszépült az itt álló szoborral együtt.

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mindkét helyen ünnepi szentmisét mutatott be. Örömét fejezte ki, hogy részese lehet a jeles alkalomnak, hiszen habár ő is zalai születésű, most első ízben látogatott el a két településre. Szentbeszédében hangsúlyozta, hogy ezek a felújítások nem történtek hiába, hiszen hazánkban nem fenyeget a veszély, hogy templomot kell bezárni.

A nemeshetési ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő mondott beszédet, a kisbucsai eseményen Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria