Megújult a római katolikus plébánia Novajon

Hazai – 2022. augusztus 16., kedd | 17:32

A megújult plébániaépületet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg augusztus 11-én, a novaji római katolikus templom búcsúünnepén.

A novaji római katolikus plébánia Magyarország kormányának támogatásából újult meg.

Az épület felújítása kapcsán Ficzek László plébános, az Egri Főegyházmegye általános helynöke elmondta: a támogatás segítségével lecserélték a tetőcserepeket, hőszigeteléssel látták el a homlokzatot, kicserélték a külső nyílászárókat, emellett a belső terek megújítására, valamint eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt.

A plébános reményét fejezte ki, hogy a megszépült környezet az egyházközség közösségeinek megújulását eredményezi.

A megújult novaji plébániaépületet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg; az esemény egyben a templom búcsúünnepe is volt. Bár a templomot Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték, a szüreti munkálatok miatt évtizedek óta augusztusban, Nagyboldogasszony napján vagy egy ahhoz közeli időpontban tartják a búcsút.

Prédikációjában a főpásztor egyebek mellett rámutatott: a járványok, a háborúk, a csapások újra és újra előfordulnak az emberiség történetében, és válaszadásra késztetnek. Választ kell adnunk arra a kérdésre, hogy kitartunk-e hitünkben és hűségesek leszünk-e Jézus Krisztushoz és Egyházához. Ahhoz a Jézushoz és ahhoz az Egyházhoz, amely minden földi bizonytalanság mellett biztos jövőt ígér számunkra.

Mária mennybevételének ünnepén gondoljunk arra, hogy Mária üres sírja Jézus üres sírjának a megfelelője, és valamiképpen a mi üres sírunk előképe is – fogalmazott Ternyák Csaba érsek. – Meghalunk ugyan, de hisszük, hogy mi is fel fogunk támadni.

A kereszténység legnagyobb üzenete a feltámadás reményébe vetett hit. Erről a hitről kell tanúságot tennünk közösségeinkben.

A szentmisét követően az egri érsek megáldotta az 1857-ben épült, most felújított plébániaépületet.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria