Megválasztották a piarista rend generálisát és asszisztenseit

Megszentelt élet – 2022. január 27., csütörtök | 20:53

A január 20. és február 11. között Mexikóban zajló 48. Egyetemes Káptalanon, a Szentszék engedélyével a következő hatéves ciklusra is Pedro Aguado Cuestát választották meg a káptalani atyák generálisnak.

A generális munkáját segítő asszisztenseket is megválasztotta a testület:
Európáért felelős asszisztens – Carles Gil i Saguer SP
Amerikáért felelős asszisztens – Julio Alberto Álvarez Díaz de la Cruz SP
Afrikáért felelős asszisztens – Félicien Mouendji Massongo SP
Ázsiáért felelős asszisztens – Urbán József SP

Pedro Aguado Bilbaóban született 1957. június 26-án, ahol a Kalazancius-iskola diákja volt. Ünnepélyes fogadalomtétele 1979. augusztus 25-én és 1982. június 13-án volt. Első papi éveit a pamplonai Kalazancius-iskolában töltötte, tanárként és a lelkipásztori teendők felelőseként dolgozott. 1985-ben kinevezték a bilbaói növendékház házfőnökévé és a növendékek magiszterévé, e megbízatásait tíz éven át gyakorolta. Ebben az időszakban egyetemi diplomát szerzett neveléstudományból, valamint tanárként és lelkipásztorként tevékenykedett.

Az 1988-as provinciai káptalanon megválasztották lelkipásztorkodásért felelős provinciai asszisztensnek, az 1991-es káptalan pedig újraválasztotta erre a feladatkörre.

1995-ben kinevezték a Baszkföldi Rendtartomány provinciálisává, 1999-ben és 2003-ban pedig újraválasztották erre a tisztségre.

Az Emmausz Rendtartomány létrehozása után őt választották meg az új rendtartomány provinciálisának a 2007 januárjában tartott káptalanon.

A Piarista Rend 46. Egyetemes Káptalanja 2009. július 4-én választotta meg először a rend általános elöljárójává. 2015-ben a Magyarországon tartott 47. Egyetemes Káptalanon újraválasztották.

A most zajló egyetemes káptalanon, a Szentszék engedélyével a következő hatéves ciklusra ismét Pedro Aguado atyát választották meg a káptalani atyák generálisnak. Tisztségét a Szerzetesrendek Legfőbb Elöljáróinak Nemzetközi Uniója Nevelési Bizottságának elnökeként végzett munkájával összehangolva végzi továbbra is.

Urbán József piarista szerzetessel, a rend ázsiai cirkumskripciójáért felelős generálisi asszisztensévél készült korábbi interjúnkat ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria