Mennybe emelkedett, de gondja van ránk – A máriapócsi fatemplom búcsúját ünnepelték – KÉPRIPORT

Hazai – 2024. május 13., hétfő | 18:22

Május 9-én, Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén a máriapócsi fatemplomban a görögkatolikus közösséggel együtt imádkozott Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és Barsi Balázs ferences szerzetes is.

A kegytemplom felől érkező papság és asszisztencia körében jelen voltak a pócsi szolgálattevők, Mosolygó Péter kegyhelyigazgató, a környékbeli papok és a bazilita szerzetesek, akik a Szent Liturgiát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspökkel együtt végezték.

Keresztény testvéreivel együtt imádkozott Barsi Balázs OFM is, aki háromnapos pünkösdi Szentlélek-váró lelkigyakorlatot tartott Máriapócson.

Az ünnepséget és az azt követő közösségi programot a bazilita szerzetesek szervezték, ezért a szertartás végén a csaknem négy éve Máriapócson élő Belekanych Andriy Jaroslav OSBM, Andrej atya köszöntötte a főpásztort és Adaus V. Illés OSBM atyát, valamint minden megjelent zarándokot, hívőt.

Homíliájában Szocska Ábel püspök a mennybemenetel ünnepe kapcsán úgy fogalmazott: ahogyan egy édesanya elengedi gyermeke kezét, mert hisz abban, hogy a gyermek már képes megtenni az első lépéseket,

ahogyan a család a háttérbe lép, hogy szerette önállósodni tudjon, úgy engedte el kezünket az Úr: elment, de nem hagyott minket magunkra, a mennybe emelkedett, de továbbra is gondja van ránk

– hangsúlyozta a hierarcha.

A búcsúi szertartás körmenettel folytatódott a szabadban.

Szocska A. Ábel püspök miroválást végzett: olajkenettel áldott meg mindenkit.

A bazilita szerzetesek terített asztallal várták a fatemplom búcsúünnepén megjelenteket a monostor refektóriumában.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria