Mentőorvos gyújtotta meg a nagyváradi adventi koszorú első gyertyáját

Külhoni – 2020. december 1., kedd | 16:23

A nagyváradi egyházmegye idén Adventi fények címmel imaláncot hirdetett, amihez bárki csatlakozhat advent vasárnapjainak előestéjén 18 órától, amikor fellobbannak a nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai. November 28-án, advent első vasárnapjának előestéjén az egészségügyben dolgozókért imádkoztak, és Béres Zsolt mentőorvos gyújtotta meg a fényt.

Minden alkalommal azokért imádkoznak a gyertyagyújtás során, akik valamilyen területen az első vonalban harcolnak a koronavírus-járvány megfékezéséért.

November 28-án Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök is jelen volt a szertartáson.

Böcskei László római katolikus megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet: a felolvasott evangéliumi szakaszban az Úr Jézus szavai éberségre intenek bennünket, virrasztásra szólítanak. Ez előfeltétele annak, hogy az életünkben valamilyen csodálatos dolog valósuljon meg, ami nem más, mint a találkozás Istennel, aki számára annyira fontosak vagyunk, hogy ő maga indul el felénk, megkeres minket, és kopogtat életünk ajtaján.

„Az idei advent első gondolatát így fogalmaznám meg: a virrasztás és az éberség, amire meghívást kapunk, azért fontos, mert Isten megelőzött minket az ő tervével és szeretetével. Nem követi az általunk sokszor kedvelt logikát – adok valamit, ha kapok –, hanem inkább előbb elindul, hogy adja önmagát, kockáztasson értünk, hogy mi kilépjünk szűk önmagunkból. Hogy növekedjünk abban a boldogságban, amire meghívott bennünket. Advent ebben a 2020-as évben, mely egészen különös, azt jelentse tehát:

nem mondok le önmagamról, mert a sötétségben, mely oly sokszor körülvesz, maga Isten gyújtogat fényeket nekem. És figyelni akarok ezekre a fényekre, hogy megtaláljam a forrásukat, és megtaláljam magát az Istent”

– fogalmazott a főpásztor.

Böcskei László azt kérte: próbáljuk az egészségügyi dolgozókat az imáinkban hordozni ezután is, hogy világosságot tudjanak vinni oda, ahol szolgálnak és szükség van rájuk. Hogy Isten tartsa meg őket egészségben, és erősítse meg a családtagjaikat is, akik biztosan aggodalommal várják őket minden szolgálat után. „Tartsunk össze az imádságban, és kérjük életünkre Istennek bőséges áldását!”

Forrás: Erdon.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria