Merjünk Növekedni Krisztussal – Elkezdődött a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági tábora

Hazai – 2019. július 22., hétfő | 11:31

Mintegy száz fiatal részvételével nyitotta meg kapuit a Merjünk Növekedni Krisztussal (MeNöK) egyházmegyei ifjúsági tábor július 21-én a Heves megyei Nagyvisnyón. A tábornyitó szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök mutatta be.

A liturgián elhangzott evangéliumi részletre (Lk 10,38–42) utalva Bosák Nándor a Jézussal való barátság fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét szentbeszédében. Az evangélista elbeszélése szerint Jézus a barátaihoz megy, akik örömmel fogadják őt, ami mintát ad számunkra: így kell fogadnunk nekünk is az embertársainkat. A tábor is erről szól: örömről, barátságról, összetartozásról. A püspök arra kérte a fiatalokat, hogy merjenek és tudjanak rácsodálkozni a körülöttük lévő világ természeti szépségeire a táborozás napjain, és ne a telefonjaikban merüljenek el, hanem a többiek társaságában.

Ez a tábor találkozásokat kínál a résztvevőknek: találkozást Jézussal, találkozást egymással. Ahogy az evangéliumban olvasható, hogy Jézus barátságot vitt az emberek közé, úgy ebbe a táborba is azt hozott. Mindannyiunkat a barátok, baráti kapcsolatok tesznek színessé.

A püspök elmélkedésében párhuzamot vont az evangéliumi szakasz, melyben „Márta sürgött-forgott a sok házi dologban”, és a táborozás között. Rámutatott, a barátság feltételezi, hogy szívesen sürgünk-forgunk a másik körül, a másik igényeit nézzük. Azon gondolkodunk, vajon a másik mit szeretne. Tudnunk kell őt meghallgatni. A barátság egyik alapja a szolgálat. Bosák Nándor püspök arra kérte a fiatalokat, hogy olyan dolgokat cselekedjenek, amelyekből öröm, békesség és jóakarat fakad.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus barátságát csak úgy tudjuk megélni, ha törődünk azzal, ami körülvesz bennünket. A dolgok mögött Isten teremtéseit figyeljük. Ha jó barátságban akarunk lenni Jézussal, akkor figyeljünk a környezetünkre, a körülöttünk lévő természetre és egymásra is. Hallgassunk bele, hogy mit mond az éjszaka, a csillagos, tiszta ég. Vajon tudunk-e csendben lenni, imádkozni? Isten jóságát észre kell venni, meg kell tanulni észrevenni: „Fiatalok, jó helyen vagytok, Jézussal vagytok!” – zárta beszédét Bosák Nándor.

A prédikáció gondolatait nem lesz nehéz megfogadniuk a fiataloknak, hiszen a tábor rengeteg természetközeli, kirándulós programot kínál a résztvevőknek, akikhez több lelkipásztor is érkezik a héten a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből, akik a szeretetnyelvekről tartanak előadásokat, beszélgetéseket. A táborozók július 26-án Levelekre kirándulnak majd, ahonnan gyalogosan zarándokolnak el Máriapócsra, ahol az egyhetes tábor az egyházmegyei búcsún ér véget.

A táborozók mindennapjait megörökítő fotók az ifjúsági iroda Facebook-oldalán megtekinthetők.

Forrás és fotó: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria