Mézbe és teába rejtett hála – Karitászos ajándékcsomagot kaptak a pulmonológiai intézet dolgozói

Hazai – 2020. december 4., péntek | 20:00

Ajándékcsomaggal mondott köszönetet a Katolikus Karitász az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dolgozóinak. Écsy Gábor a mézet, teát, szörpöt, lekvárt tartalmazó csomagokat Soltész Miklós államtitkár és Bogos Krisztina főorvos, a kórház megbízott főigazgatója jelenlétében adta át december 4-én az intézmény udvarán.

Hatszáz csomag érkezett péntek délben Szombathelyről a Korányi-kórház udvarára a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató intézményeiben készült kézműves finomságokkal megtöltve.

„A csomagba tett lekvár, méz, tea, szörp a hálánk, szeretetünk és bizalmunk kifejeződése a tüdőgyógyászati intézet dolgozói felé” – fogalmazott Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója átadva az ajándékot. „Szeretnénk, ha az ajándék és a kórház dolgozóiért felajánlott imádság erőt adna nekik megfeszített munkájukhoz” – tette hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke elmondta: néhány héttel ezelőtt szolidaritási akció indult a karitatív szervezetek kezdeményezésére, melynek keretében a segélyszervezetek köszönetük és szolidaritásuk kifejezéseként ajándékokat juttatnak el a kórházakban megfeszítetten dolgozó orvosoknak, ápolóknak.

„A Katolikus Karitász csomagjainak külön értéke, hogy azokat megváltozott munkaképességű emberek állították össze. Ezek az emberek sokszor szorulnak rá orvosok, ápolók segítségére életük során, most azonban ők azok, akik odafigyelnek az egészségügyi dolgozókra” – emelte ki Soltész Miklós. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen gesztusok erőt adnak a hihetetlen fizikai és lelki nyomás alatt dolgozó orvosoknak, ápolóknak.

Bogos Krisztina főorvos, a kórház megbízott főigazgatója az ajándékot megköszönve elmondta, a csomagok számukra az emberek figyelmének, elismerésének jelei, és kifejezik számukra, hogy szükség van erőfeszítéseikre, éjt nappallá téve végzett munkájukra. Kifejtette, a jövőre 120 éves intézet kiemelt szerepet kapott a koronavírusos betegek ellátásában, az ott dolgozók pedig újra megtanulhatták, milyen jó új gyógymódokat keresve gyógyítani.

Kérdésünkre elmondta, az ajándékból minden dolgozó részesül a karbantartóktól az orvosokig. „Egy nagy csapatot alkotunk, ahol mindenkire szükség van.” Az intézetben két épületet alakítottak át, az egyikben a kritikus állapotú covidos betegek ellátása folyik, a másikban zsilipelt osztályok jöttek létre a középsúlyos és nem súlyos betegek ellátására. Jelenleg 120 Covid-19-fertőzött betegük van, közülük harmincan vannak az intenzív osztályon. A Korányiban megkezdődött a remdesivir és favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálata, országosan száz beteg vesz részt benne, az eredmények feldolgozása folyamatban van.

A Korányi Intézet és a Katolikus Karitász együttműködése a tavaszi vírusidőszakban kezdődött. Ekkor a Karitatív Tanács tagjai, köztük a Katolikus Karitász, személygépjármű-használatot ajánlottak fel a koronavírus ellen küzdő egészségügyi intézmények számára. Nemzeti Összefogás Vonal néven közös adományvonal létesült, a befolyt összegből vásárolt személygépkocsik használatát ajánlották fel Magyarország legnagyobb segélyszervezetei nyolc kórháznak. A Katolikus Karitász ezen akció keretében egy-egy autóval tudta támogatni az Ajkai Magyar Imre Kórházat, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria