Mézeskalácsos püspöki előkarácsony a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Hazai – 2018. december 14., péntek | 19:24

Mézeskalács illata mellett készülődtek a karácsonyra a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének lakói a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársainak közreműködésével december 14-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szeretetteljes előkarácsonyi ünnepségre minden évben ellátogat Spányi Antal megyéspüspök, aki számos ajándékkal lepi meg a különleges képességű gondozottakat.

A Szent Kristóf Házban a karácsonyt a készülődés, a várakozás izgalma teszi igazán széppé. Nemcsak a készen kapott ajándékok teszik emlékezetessé ezeket a napokat, hanem az együtt sütött mézeskalács, a szegfűszeg és a fahéj illata, és az, amikor a konyhában minden ragad az édes tésztától – idézte fel Kis Emőke múzeumpedagógus.


Sokuk számára a családot, a szeretetet, az ölelést jelenti az a karácsony előtti délelőtt, amelyet Spányi Antal püspök velük együtt tölt. A ház lakói hosszú ideig készülnek az ünnepségre, hiszen nekik minden kimondott szó, elénekelt dallam megtanulása több időbe és energiába kerül. De emellett ugyanolyan, ha nem nagyobb szeretettel, lelkesedéssel tudják tolmácsolni – van, aki szépen szavalva, van, aki alig-alig érthetően – a karácsony üzenetét, azt, hogy fogyatékkal élve is lehet szép az ünnep. A „szentkristófosok” műsora nemcsak azt ragadja magával, aki érintett – szülőként, testvérként, fogyatékkal élőként –, hanem a „külsősöket” is.

A karácsonyi műsor után természetesen az ajándékozás sem maradt el: a vendégek nemcsak saját készítésű meglepetésekkel, hanem megannyi megható élménnyel gazdagodtak. A ház lakói rögtönzött köszöntőket mondtak a gondozóknak és személyesen a főpásztornak, akitől, mint elmondták, egész évben melegséget és szeretetet kapnak. Azt a törődést, amit az itt dolgozóktól és támogatóiktól kapnak az év 365 napján, ők versekkel, énekekkel és egy-egy mosollyal, simogatással tudják viszonozni.


A bensőséges, szeretetteljes hangulatú előkarácsonyi ünnepség végén, hála a jó szándékú adományozónak, az idén is egy-egy ajándékcsomagot kaptak a Szent Kristóf Ház gondozottai. A püspöki látogatás végére kellemes mézeskalácsillat lengte be az intézményt, betöltve az épület minden zegzugát, mindenkit a közelgő ünnepre hangolva.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria