Mi is az a szinódusi út? Videókkal segít a Görögkatolikus Médiaközpont

Hazai – 2022. február 2., szerda | 13:05

Decemberben 10+1 videóban igyekezett a Hajdúdorogi Főegyházmegye a szinódusi út fő témaköreit érthetőbbé tenni. Az egyházmegye papjai arra világítottak rá, hogy a szinódus egy közös utazás folyamata. Egyházként meghallgatjuk egymást, párbeszédet folytatunk egymással, együtt imádkozunk. A kis filmeket most az egyházmegye közösségi felületein újra meg lehet nézni.

Ferenc pápától meghívást kaptunk, hogy mindannyian részt vegyünk a 2023 őszén tartandó püspöki szinódus folyamatában, melynek témája: „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel, küldetés”. A Szentatya felhívására 2021. október 17-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lezárása után egy hónappal a Görögkatolikus Metropólia is megnyitotta a 2023-ra meghirdetett püspöki szinódus egyházmegyei szakaszát.

A szinodalitás arról szól, hogy Isten egész népe együtt utazik, hogy hirdesse Jézus Krisztus evangéliumát és megszentelődjön. Ehhez a közös úthoz készített decemberre a Görögkatolikus Médiaközpont 10+1 rövidfilmet, melyekben a szinódusi kérdések tíz témaköréről hallhattunk.

Január 30-tól a Magyar Görögkatolikusok Facebook- és Instagram-oldalakon ismét elérhetővé tették e kis videókat.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita szinódusról való rövid ismertetője után tíz gyakorló lelkipásztor nyújt segítséget annak megértésében, hogy mit is jelent például útitársaknak lenni, mit fejez ki a görögkatolikus egyházban az ünnep szó, vagy mit értünk azon, hogy magunkat szinodálissá alakítsuk.

Forrás és illusztráció: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria