Milánóba látogat I. Bartolomaiosz pátriárka

Kitekintő – 2013. január 14., hétfő | 16:15

Március 20-21-én rendezik meg a milánói ediktum kibocsátásának 1700. évfordulójára emlékező jubileumi év központi eseményeit. Nagy Konstantin császár 313-ban ezzel a lépéssel iktatta törvénybe a vallásszabadságot a Római Birodalomban.

A kétnapos ünnepségen Angelo Scola milánói bíboros érsek meghívására részt vesz I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is.

I. Bartolomaiosz 1940. február 29-én született Törökországban. A Szent Szinódus 1991-ben választotta meg konstantinápolyi érsekké és ökumenikus pátriárkává. Székhelye Isztambulban, az ősi Bizáncban van, amelyet Konstantin Új Rómaként alapított újjá, és amely felvette a császár nevét. Az Efezusi Zsinat 431-ben emelte a konstantinápolyi széket patriarchátusi rangra. Az ökumenikus pátriárka tiszteletbeli helyet foglal el az ortodox egyházak élén, mint primus inter pares, vagyis első az egyenlők között.

I. Bartolomaiosz pátriárka 1997-ben már járt Milánóban a város akkori bíboros érseke, Carlo Maria Martini meghívására a Szent Ambrus-év alkalmából.

A mostani látogatás március 20-án fél 10-kor kezdődik Milánó görög ortodox templomában, majd a pátriárka megtekinti a Konstantin 313 kiállítást a Királyi Palotában. Délután fél 6-kor Angelo Scola bíboros és a pátriárka felolvasnak egy szakaszt János evangéliumából (8,32): „Megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz titeket”.

Március 21-én délután fél 6-kor a milánói Szent Ambrus-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka ökumenikus imatalálkozón vesz részt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír