Milyen kolostorba vonul vissza XVI. Benedek?

Kitekintő – 2013. február 13., szerda | 12:39

Miután pápai tisztségéről lemondott, február 28-án XVI. Benedek először Castel Gandolfóba, a pápai nyári rezidencia nyugalmába vonul vissza, majd, utódja megválasztását követően, a Mater Ecclesiae kolostorba költözik.

A modern építésű kolostor, melyet II. János Pál alapított 1994-ben, egy domb oldalában áll, a vatikáni kertek magasságában. 1994 és 2012 között a zárt kolostorba fokozatosan klarisszák, illetve kármelita, bencés és vizitációs nővérek költöztek. Pápasága ideje alatt XVI. Benedek pápa háromszor tett látogatást az intézményben.

A kolostort sövény határolja, ami megvédi a szemlélő tekintetektől. A kaput is zárva tartják. Az épület négyzet alapú, és két emelete van. A kápolna a bejárattól balra helyezkedik el, és egy kis, fedett folyosón keresztül lehet megközelíteni, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Szent Péter-bazilikára. Alatta Róma városára, a horizonton pedig az Appenninek esetenként havas csúcsaira. XVI. Benedek igazán alkalmas helyet választott visszavonulása helyszínéül, ahol a legnagyobb nyugalomban pihenhet, imádkozhat, olvashat és írhat.

La Croix/Magyar Kurír