Egyre kevesebb katolikus marad Bosznia-Hercegovinában

Kitekintő – 2019. augusztus 17., szombat | 12:00

Vinko Puljić szarajevói bíboros-érsek az Avvenire olasz katolikus napilapnak nyilatkozott.

A balkáni háború, mely 1992 és 1996 között halált és szenvedést vetett és aratott, ugyan véget ért, de keserű következményeként egyre tovább mélyül a római katolikus keresztények exodusa Bosznia-Hercegovinából és főként a főváros Szarajevóból.

Vinko Puljić szarajevói bíboros-érsek egy pillanatra sem hagyta el népét, amikor a balkáni háború dúlt.

Az Avvenire olasz katolikus napilapnak fájdalommal nyilatkozta, hogy „az országban a háború előtt 800 ezer katolikus élt, de a számuk mára alig maradt valamivel több, mint a korábbi fele. Egy igazi exodus ez, menekülés!” – mondta.

A katolikus itt leginkább horvát származású katolikust jelent. Számuk Szarajevóban a harmadára csökkent: 528 ezerből mára csak 180 ezer maradt. A lakosság mindössze 15 százaléka katolikus, míg a többség bosnyák muszlim. Az ortodox szerbek a lakosság harmadát jelentik, tehát a katolikusok abszolút kisebbségben vannak. A baj mégsem ez, hanem a tendencia, hogy a számuk mindegyre fogyatkozik. Mindez egy olyan országban, mely turbulens, viharos korszakban él, még most is.

Az ország ma is megosztott. A Daytoni-egyezmény lezárta ugyan a volt Jugoszlávia konfliktusát, de inkább csak befagyasztotta a viszályokat, anélkül, hogy igazi kiutat mutatott volna. Három elnök, három miniszter minden minisztériumban, és onnan lefelé minden egyes adminisztratív szinten ez a „trojka” működik, de inkább megbénítja az ország működését. Ha a politika nem teremt valóban egyenlő feltételeket a közösségek között, és ha az egyik egyenlőbbnek tartja magát a másiknál, akkor itt nem lesz sohasem békés együttélés!” – szögezte le Vinko Puljics szarajevói bíboros-érsek. Kifejtette még, hogy „2020 februárjában a Bariban tartandó béke-imatalálkozóra ő is elviszi mind a fájdalmait, mind a reményeit”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria