Minden ember Isten remekműve – Diakónusszentelés Szombathelyen

Hazai – 2019. június 15., szombat | 15:00

Június 15-én Székely János megyéspüspök a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban diakónussá szentelte Bóka Balázs papnövendéket. Az esemény egyben hálaadás is volt az egyházmegye papjaiért, különösen is azokért, akik idén ünneplik szentelésük jubileumát.

Minden évben várva várt pillanat az egyházmegyékben a diakónus- és papszentelés. Az elmúlt években Szombathelyen nem kerülhetett erre sor erre az ünnepre, de a Szombathelyi Egyházmegyében élő hívek kitartóan imádkoztak új hivatásokért és a szemináriumokban tanuló papnövendékekért. Így érkezett el idén június 15., amikor Székely János megyéspüspök diakónussá szentelte Bóka Balázst.

A főpásztor szentbeszédében Az apostolok cselekedeteiben olvasott részre utalva kiemelte: akit a Szentlélek formál, indít, azt az emberek felismerik. Felismerik, hogy ugyanattól az Istentől van, aki az ő szívüket is formálja. Megismerik a Pásztor hangját, az Istentől küldött hangját. Rátalálnak általa az Isten által adott békére.

Milyenné akar minket formálni a Szentlélek? – tette fel a kérdést Székely János. – Az evangéliumban azt olvassuk, hogy az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy Ő szolgáljon. Így a Szentlélek is a szolga Krisztushoz, az önmagát odaadó Istenhez akar minket hasonlóvá formálni.

„Szolgája lehetsz az igazságnak, amikor a kereszt balga bölcsességét hirdeted; szolgája lehetsz az embereknek azzal, hogy meglátod bennük az Isten remekművét, akik tiszteletet érdemelnek. Önmagad odaadását, önzetlenséget, a szeretet útját keresd papi szolgálatodban” – adta útravalóul a püspök.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szertartás végén köszöntötték az egyházmegye jubiláns papjait: Honti Imre szentelésének 65., Schneller János 60., Tüske József 50., Görbe László, Haller László, Horváth István Sándor és Schauermann János 25. évfordulójukat ünneplik az idén. 

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria