Mindig csapatként jutunk előre – Ferenc pápa fogadta a Sampdoria futballcsapat játékosait

Ferenc pápa – 2021. február 21., vasárnap | 17:02

A pápa február 19-én délelőtt a Vatikánban találkozott a genovai csapat vezetőivel és játékosaival. A sport, így a labdarúgás is „az élet, az érettség és az életszentség útja” lehet – mondta nekik.

A vatikáni audiencián a pápa kötetlenül beszélgetett a labdarúgókkal. Örömének adott hangot a látogatásuk miatt és emlékeztette őket, hogy haladhatunk előre, de ezt sohasem tudjuk egyedül megtenni, hanem mindig csapatként.

Két dolgot emelt ki: az első, hogy egy csapatban mindent csapatként végeznek. A legszebb győzelem az, amit a csapat nyer el. A pápa utalt egy argentin mondásra: a magáért játszó focistáról azt mondjuk, hogy „megeszi a labdát”, vagyis magának sajátítja ki a labdát, és nem foglalkozik a többiekkel. „Mindig vegyétek figyelembe a csapatot” – buzdította a labdarúgókat.

A második dolog:

ne vesszen el az amatőr sport, amely pusztán a játék öröméért született. A többi szempont másodlagos, az a fontos, hogy az amatőr sport mindig megmaradjon

– fejezte ki kívánságát Ferenc pápa. Az audiencia végén imáikat kérte és imáiról biztosította őket, majd megáldotta az északolasz labdarúgó csapat játékosait.

A pápa beszédét megelőzték Massimo Ferrero, a Sampdoria elnöke és Claudio Ranieri, a csapat edzője szavai, akik köszönetet mondtak a pápának a vatikáni találkozóért. A csapat Ferenc pápa felirattal ellátott Sampdoria-mezt és a találkozó emlékére készített zászlót ajándékozott a Szentatyának. A pápa az összes játékost egyenként üdvözölte, majd közös fénykép készült róluk.

Az audienciát követően Claudio Ranieri, a Sampdoria edzője nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. „Valóban egyedülálló, ritka alkalom volt – fogalmazott. – A Szentatyával való találkozás nem mindennapi esemény. Ez valóban óriási ajándék, mindannyiunkat boldoggá tett. Emlékeztetett bennünket gyermekkorunk értékeire, amikor amatőrként játszottunk, és arra, hogy soha ne feledkezzünk meg a sport és a labdarúgás amatőr aspektusáról. Ezek valóban mély gondolatok voltak, amelyek mindannyiunkat megérintettek.”

A hit szerepéről a sport világában az olasz edző elmondta: „A hit mindenki számára fontos. Nemcsak a sportban, hanem emberi szinten is. Fontos, hogy az ember higgyen. Hinni kell mind a nehéz, mind a jó időkben. Meg kell köszönnünk mindent, amink van. Hiszem, hogy éppen ez a mozgatórúgó, a szeretettel, a felebarát iránti szeretettel együtt. A hit, a szeretet és az egészség valóban nélkülözhetetlen dolgok.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria