„Mindnyájan testvérek” néven új vatikáni alapítvány születik

Kitekintő – 2021. október 26., kedd | 10:36

A Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklika ihlette annak az új vatikáni alapítványnak a létrejöttét, amely a fiatalok nevelését, oktatását hivatott támogatni a környezetvédelem, a politika, a gazdaság és a vállalkozások terén. Az új alapítványról Mauro Gambetti bíboros, a pápa vatikánvárosi általános helynöke, a Szent Péter Művek elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Nevelés és párbeszéd, szakrális művészet és gazdaság, fiatalok és startup (kezdet, elindulás) – ezekkel a szavakkal jellemezte Gambetti bíboros az új vatikáni alapítványt, amely nevét Ferenc pápa legutóbbi, Fratelli tutti kezdetű enciklikájáról kapta.

A jövő építéséhez szükség van a párbeszédre, a találkozásra és az osztozásra, ez az a három tartóoszlop, amelyre a Szent Péter Művek által létrehozott alapítvány épül, követve a Ferenc pápa által megkezdett utat. Az alapítvány – magyarázta Gambetti bíboros – a világra nyitott kezdeményezés annak érdekében, hogy megtaláljuk a közös utat, ösztönözve a ma emberét érintő témák megvitatását, összhangban a Szentatya tanításával.

Mauro Gambetti bíboros, aki korábban az Assisi Szent Konvent kusztosa volt, elmondta, hogy a Fratelli Tutti Alapítvány létrejöttével egy Assisiben született régi álom valósult meg. Célja, hogy a testvériességet mozdítsa elő, amely nélkül az ember hanyatlásra van ítélve: bezárkózik saját világába, csak magára gondol és személyes érdekeit tartja szem előtt egy élhetetlen világot építve maga körül. A cél tehát a testvériességre irányuló tudatosság előmozdítása.

Gambetti bíboros elmondta azt is, hogy az alapítvány a vatikáni dikasztériumokkal együttműködésben tevékenykedik, de nyitott a civil társadalommal, a vállalkozókkal, a világi intézményekkel való közös tevékenységre is. Elsősorban nevelési-oktatási projektek megvalósítását célozza meg.

A közös út felfedezése úgy valósulhat meg, ha ugyanazt a témát más-más oldalról együtt szemléljük és vizsgáljuk egy közös, virágzó és gyümölcsöző megoldás érdekében. Meg kell szólítani a fiatalokat, akik az újdonság letéteményesei. Fontos, hogy tapasztalataikat összeegyeztessék az idősebb korosztályéval. Ez az összefonódás lehet a remény letéteményese – fejtette ki Gambetti bíboros.

Végül az első tervezett programokról szólt, melyeknek keretében fiataloknak szerveznek hosszabb, több hétig tartó találkozókat, melyek során új elképzeléseket dolgozhatnak ki gazdasági és környezetvédelmi kérdésekben. Tervben van a vállalkozói világ megszólítása is, hogy lehetőség nyíljon fejlődési modellek kidolgozására.

A közös látásmód, a közös út és jövő felfedezéséhez kíván hozzásegíteni az újonnan szerveződő vatikáni Fratelli Tutti Alapítvány.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria