Mindszenty-emlékmisét mutattak be Rómában

Külhoni – 2016. március 4., péntek | 11:45

Mindszenty József bíborossá kreálásának hetvenedik évfordulója alkalmából Angelo Acerbi címzetes érsek, Magyarország rendszerváltás utáni első apostoli nunciusa szentmisét mutatott be március 3-án a római Santo Stefano Rotondo-templomban.


Olasz nyelvű homíliájában Acerbi emlékeztetett, hogy Mindszenty Józsefet (1892–1975) XII. Piusz pápa 1946 februárjában kreálta bíborossá. A pápa a Santo Stefano Rotondo-templomot jelölte ki a magyar bíboros római címtemplomaként.

Mindszenty akkori székfoglalóján a római templomban jelen volt Angelo Rotta, aki 1939-től szolgált apostoli nunciusként Budapesten egészen 1945 áprilisáig, amikor a szovjet hatóságok kiutasították Magyarországról – emlékezett Angelo Acerbi.

Személyes emlékei között idézte fel Mindszenty látogatását 1974 decemberében az Új-Zélandra emigrált magyar közösségnél. A látogatáson a magyar bíborost Acerbi kísérte, és emlékei szerint akkor Mindszenty „fáradt, de már nyugodt volt”.

A címzetes érsek II. János Pál pápa szavait is idézte, melyek szerint Mindszenty bíboros „az egyház iránti hűség és a haza iránti szeretet" példaképe volt. „Nagy bíboros, jó pásztor, Isten szolgája volt” – fogalmazott Angelo Acerbi. A világban ma zajló keresztényüldözésekhez hasonlította a magyar bíboros mártíromságát, aki „élete árán is hű maradt az egyházhoz".

Acerbi Mindszenty bíboros kanonizációs eljárásáért imádkozott, amely 1996 óta tart a Vatikánban.

Az első vértanúról, Szent Istvánról elnevezett római templomban (amely egykor a magyar pálosoké volt) bemutatott misén többek között részt vett Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Habsburg Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke és Habsburg Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete, valamint a római Pápai Magyar Intézet (PMI) és a Collegium Germanicum-Hungaricum hallgatói.

Forrás: MTI

Magyar Kurír