Mindszenty József bíborosra emlékeztek Csehimindszenten születésének 125. évfordulóján

Hazai – 2017. április 3., hétfő | 11:35

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-jén a Vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra – hangzott el az ünnepségen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Csehimindszent apró település Vas megyében, közel Vasvárhoz. A falu leghíresebb szülötte a 20. századi magyar történelem és a Katolikus Egyház egyik meghatározó alakja: Mindszenty József, aki 1892. március 29-én, 125 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Erre a nevezetes évfordulóra emlékezett a község április 1-jén, amikor nagyszabású ünnepséget szerveztek az ország utolsó hercegprímásának tiszteletére.


Mindszenty bíboros szülői háza csak néhány méterre található a Mindenszentek tiszteletére szentelt templomtól. A vallásos Pehm szülők ebben a templomban kereszteltették meg fiukat, aki később, már mint újmisés pap, természetesen itt mutatta be első szentmiséjét is. Az elmúlt években a falu sok mindent tett, hogy megőrizzék és méltó módon bemutassák Mindszenty József emlékét – mondta a Martinus.hu-nak, a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának adott interjúban Fukszberger Imre polgármester. 1992-ben szobrot állítottak a bíborosnak.


Talán az egyik legfontosabb lépés volt, hogy több szakaszban sikerült felújítani a bíboros szülői házát, és itt emlékkiállítást berendezni. Személyes használati tárgyak, fényképek, dokumentumok idézik fel a bíboros életét. És itt látható a Terror Háza Múzeum Magyarok lelkiismerete című kiállítása, amely kifejezetten Mindszenty Józsefről szól. Tervük, hogy a jövőben nagyobb turistacsoportok megfelelő fogadása, elszállásolása is lehetővé váljon. Emellett az elmúlt években sikerült felújítani a templomot és rendezni környezetét, ahol most már több éve minden hónap 29-én, a bíboros születésének napján engesztelő imaestet tartanak; ennek alkalmával imádkoznak boldoggá avatásáért is.

Csehimindszent nélkül, a család, a környezet nélkül nem érthető meg a bíboros későbbi tevékenysége, személyisége, gondolkodása – mondta a Martinus.hu-nak adott interjújában Déri Péter, a település plébánosa, aki hozzátette: a múlt század ’60-as, ’70-es éveiben Mindszenty József volt az egyik legismertebb magyar a külföldiek körében. És ezt példamutató életével, helytállásával, valamint a magyarság, a katolikus hit és a vallásszabadság biztosításáért vállalt küzdelmeivel érdemelte ki. Minden istenellenes rendszer konfrontálódott vele. De sem 1919-ben a Tanácsköztársaság, sem a nyilas diktatúra, sem pedig a kommunista diktatúra nem tudta megtörni, mindig kiállt a magyarság és a Katolikus Egyház érdekeikért – tette hozzá Déri Péter.


Az április 1-jei ünnepségre a Szombathelyi Egyházmegye vasi és zalai településeiről is érkeztek hívek és papok. Az emléknap szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök volt. A szertartás kezdetén a püspök megáldotta az elmúlt hónapokban felújított főoltárképet.

Szentbeszédében Pápai Lajos példaképként állította a hívek elé Mindszenty Józsefet. Hangsúlyozta: az ő példája nyomán végig kell gondolnunk, mit kell tennünk, hogy felébresszük a 21. század magyar Egyházát. Ennek feltételei: meg kell újulni hitünkben. Ha Krisztusra, a sziklára építünk, és élő közösségben vagyunk Egyházával, egységben püspökeinkkel, papjainkkal, akkor szilárdan állunk: jöhet a szennyes ár, de megtörik a sziklán. A püspök hozzátette: rangsorolni kell a feladatokat. Az első az evangélium hirdetése és hitünk állandó elmélyítése. Szükséges a szentségi és imádságos élet az Egyház közösségében. Majd a papi és szerzetesi hivatások, a keresztény család és házasság hivatása következik, és ezek után jönnek az intézmények: iskolák, médiumok.


Előre kell tekintenünk, figyelve, mit mond a Lélek az Egyháznak. Nem csodavárásra van szükség, hanem az evangéliumra építő áldozatos hitre, amely a szeretetben tevékeny. A keresztény embernek küldetése van: az élet minden területén jelenvalóvá tenni az evangéliumot. Az Egyház pásztorainak pedig az a feladatuk, hogy hirdessék a keresztény elveket, értékeket. A püspökök nem hallgathatnak, ha a keresztény értékek kerülnek veszélybe: az emberi jogok, a szabadság, az Egyház szabadsága. Ezt tette Mindszenty bíboros is, amikor fellépett a nyilasok és a kommunisták egyház- és emberiségellenes lépéseivel szemben. Igaz, hogy a hatalom a politikába való jogtalan beavatkozásnak minősítette cselekedeteit, de a történelem igazolta őt, és mi büszkék vagyunk rá.


A történelemben mindig jelen van a rossz. De az utolsó szó mindig Istené. És ebben az emberfeletti küzdelemben helyezkedik el azok Krisztussal való szenvedése, áldozata, vértanúsága, akik mint világítótornyok állnak előttünk – fogalmazott Pápai Lajos.


A szentmisét követően a falu főterén, Mindszenty József szobránál folytatódott a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Fukszberger Imre polgármester, valamint V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében kiemelte: ha egy tiszta embert kell mondani a 20. századból, az elsők között jut eszünkbe Mindszenty József neve. Mert soha nem volt megalkuvó. Emlékének ápolása morális kötelességünk. Rajta keresztül arra is emlékezünk, hogy az erkölcs és a tiszta hit mindannyiunkat felemel – mondta az államtitkár.

Az ünnepség végén megkoszorúzták a bíboros szobrát.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria