Mindszenty-parkot alakítanak ki Zalaegerszegen

Hazai – 2015. november 11., szerda | 15:01

Jövő tavasszal új zöldfelülettel gazdagodik Zalaegerszeg: a Jézus Szíve Ferences Plébánia mellett Mindszenty-parkot alakítanak ki, a város egykori plébánosa, a magyar katolikus egyház egyik legjelentősebb 20. századi személyisége, Mindszenty József bíboros előtti tisztelet kifejezéseképpen.

Fák, virágok, padok és sétányok, egy Mindszenty-szobor és a hely szakrális jellegét erősítő, továbbá a vallásos elmélyülést szolgáló keresztút szerepel a park terveiben.

„Egy igazi kis ékszerdobozt szeretnénk kialakítani a templom mellett és azzal szoros egységet képezve. Egy parkot, amely találkozási pont lehet az embereknek, s amelynek felkeresése ebben a zaklatott, rohanó világban békét, megnyugvást hozhat” – mondta Ocsovai Grácián, a Jézus Szíve ferences templom plébánosa.

Már augusztusban megkezdődtek a munkálatok, melyek eredményeként egy térköves, egységes tér fogadja majd a szentmisére érkezőket. Grácián atya hozzátette: „A park természetesen össze lesz kötve a templommal, az épület onnan nyíló bejáratánál ugyanis egy rámpát alakítunk ki, hogy a mozgássérültek is könnyen be tudjanak jönni, mivel jelenleg nehéz és körülményes számukra a bejutás a főbejáraton keresztül. A kertet egyébként reggel nyitjuk és este zárjuk majd, s nagyon szeretnénk, ha sokan ellátogatnának hozzánk. Ide bárki bejöhet majd elcsendesedni és imádkozni kicsit.”


A tervek szerint a tennivalók zömét, a földmunkákat és a faültetést még a tél beállta előtt elvégzik, a szoborállítás és az utolsó simítások pedig tavaszra maradnak.

„Várhatóan húsvétra végzünk mindennel, a hivatalos átadást május környékére tervezzük” – mondta a plébános, hozzátéve: a beruházást a saját forrást kiegészítő önkormányzati támogatásból és a hívek segítségével mintegy 20 millió forintból valósítják meg.

Grácián testvér elmondta, a területet az önkormányzattól igényelték vissza, s azzal a feltétellel kapták meg, ha valamilyen közhasznú létesítményt alakítanak ki rajta. Több ötlet is szóba került, ám végül a Mindszenty József bíboros nevét viselő kert kialakítása mellett döntöttek – ilyen módon is tisztelegve a ferences templom építtetője előtt.

„Bár Mindszenty József személye saját korában és ma is megosztja a társadalmat, azt, hogy mennyit tett Zalaegerszegért, s hogy apátplébánosként milyen fontos szerepet játszott a helyi közéletben, senki sem vitathatja” – szögezte le Grácián atya.

„Mindszenty József 1917-től 1944-ig élt Zalaegerszegen, s ez idő alatt számos fontos fejlesztés valósult meg neki köszönhetően. Zárdát, kolostort s mellé templomot építtetett, utóbbit az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly emlékére. A bíboros hívta Nagykanizsáról Zalaegerszegre a ferenceseket, s Törökbálintról a Notre Dame Női Kanonok- és Tanító Rend nővéreit, hogy egy férfi- és egy női rendet indítson a város lelki megerősítése érdekében” – emlékeztetett Ocsovai Grácián.

A plébános Czobor Mátyás egykori polgármestert idézte, aki így fogalmazott 1926. november 27-én, akkor, amikor Mindszenty József (akkori nevén Pehm József) hívására Zalaegerszegre érkeztek a ferencesek: „Ez a templom és kolostor egy magyar király tragédiájának és egy szerencsétlen nemzet tragikus korszakának idején épült a lelki szomorúság emlékére. De a lelki szomorúságok emlékhelyének a lelki örömök helyévé kell válnia, hogy akik itt megfordulnak, új hitet és mennyországos lelkületet vihessenek ki a sivár életbe.”

„Ez a gondolat hűen tükrözi a park létrehozásának célját is” – tette hozzá Grácián testvér, és rámutatott: a pihenőkert tulajdonképpen a belvárosban létesítendő Mindszenty-központ „előfutára” lesz.

A „Modern városok” elnevezésű program keretében, a kormánnyal kötött megállapodása értelmében ugyanis a zalai megyeszékhely egy korszerű, interaktív, a Terror Házához hasonló múzeumegyüttessel szeretne tisztelegni a bíboros emléke előtt, amely az ötletgazdák előrejelzése szerint sokakat vonzhatna a városba. Az új múzeumegyüttes a Göcseji Múzeum melletti üres területen kaphatna helyet, és ezzel létrejöhetne egy közösségi terem, amely a katolikus hívek régi vágya.

„Mivel a ma emberében már kezd halványulni a bíboros emléke, fontos, hogy életben tartsuk a kötődést, ugyanis a nehéz időkben, s ha a világban nagyobb bajok lesznek, ezek a kötelékek erőt, reményt és segítséget nyújthatnak számunkra. Biztos vagyok abban, hogy Mindszenty bíboros imái ma is védik Zalaegerszeget – hangsúlyozta a ferences szerzetes. – Bár az egykori hercegprímást még nem nyilvánították szentté, egyszer minden bizonnyal ez is megtörténik. Amikor magyarországi újratemetése előtt Mariazellben felnyitották a sírját, a szentség állapotát jelző módon, azaz teljesen épen találták a testét, amely egyértelműen isteni üzenet. S mivel a Teremtő Atya igazolása megvan, így kérhetjük, hogy fogadja kegyesen József bíboros megaláztatásait, áldozatait, amelyeket földi életében a magyar egyházért és a magyar népért ajánlott fel, s hogy adja meg, hogy egyszer őt is egyházunk szentjei között tisztelhessük.”

„A hívek hozzáállása egyébként rendkívül pozitív volt, segítettek a falbontásban és a téglatisztításban, s anyagilag is többen hozzájárultak a park létrejöttéhez. Örülnek annak, hogy egy rendezett területtel gazdagodik, s ezáltal tovább szépül a város, mi pedig reméljük, hogy minden betérő megtalálja majd itt a lelki békéjét” – emelte ki Grácián atya, és hozzátette: „A kert a későbbiekben számos rendezvény, köztük az augusztus 20-ai búcsú és a hagyományos ferences családi nap színhelyéül is szolgálhat majd. Jó látni, ahogy szépül minden. Biztos vagyok abban, hogy áldás van a terven, amely ha valósággá válik, sokak örömére lesz majd.”

A ferencesek elképzelései közt szerepel még a bíboros születésének 120. évfordulója alkalmából létrehozott Mindszenty-emlékszoba megújítása is – ezzel válna ugyanis teljessé a plébánián az egykori építtető emlékezete.


Forrás: Varga Lívia/Zaol.hu

Fotó: Katona Tibor, Pezzetta Umberto

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria