Miniszteri elismerést kapott a Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonának részlegvezető ápolója

Hazai – 2020. február 28., péntek | 9:48

A magyar ápolók napja alkalmából tartott február 24-i központi ünnepségen, Budapesten tizennyolcan miniszteri elismerő oklevelet vehettek át, többek között a Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonának részlegvezető ápolója, Luka Ilona Mária, aki két évtizede dolgozik a hajdúszoboszlói intézményben.

Nemcsak az egészségügy, hanem a teljes magyar nemzet szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az ápolói szolgálatot az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az eseményen. Csiki Zoltán elmondta: hatodszor ünneplik február végén az ápolók napját (hivatalosan február 19. – a szerk.), amelyen Kossuth Lajos húgára, Kossuth Zsuzsannára emlékeznek, aki 1849-ben a tábori kórházak főápolónője volt, és akiről sebesült katonák feljegyezték, hogy anyai gyengédséggel bánt velük. Ennek az odaadó, ember feletti szolgálatnak eredményeként válhatott Kossuth Zsuzsanna a magyar ápolók és minden magyar egészségügyi dolgozó példaképévé – mondta. Csiki Zoltán hangsúlyozta: az ápolók adják a „magyar egészségügy lelkét és szívét”, nekik köszönhetjük az egészségügyi rendszer működését, könnyebbé teszik a betegek mindennapjait és biztosítják számukra az emberhez méltó életet.

Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a WHO által 2020-ra meghirdetett ápolók és szülésznők éve húszmillió egészségügyi dolgozót érint világszerte. A cél, hogy a szakma minél szélesebb körben legyen elismert, és felhívják a figyelmet arra, hogy az ápolók és szülésznők nélkülözhetetlenek az egészségügyi ellátásban.

Az emléknap alkalmából tizennyolcan miniszteri elismerő oklevelet vehettek át, többek között a Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonának részlegvezető ápolója, Luka Ilona Mária. Húsz éve dolgozik a hajdúszoboszlói intézményben. Erdélyben született, és a Nagyváradi Egészségügyi Szakközépiskolában szerezte meg ápolónői képesítését. A Magyar Ápolási Egyesület tagja. A Zilah Megyei Kórház fül-orr-gégészeti osztályán orvos asszisztensként dolgozott. Egészségügyi, ápolási ismeretei kiválóak, rendkívül magas színvonalúak. 2000-ben kezdett dolgozni a hajdúszoboszlói idősek otthonában. Először ápolónőként, majd folyamatos előléptetést követően mára a legnehezebb osztály főnővéreként látja el feladatát. A részleg, amit irányít, szakápolást igénylő fekvő betegek ellátását szolgálja.

Kimagasló szakmai tudásával, elhivatottságával korán felkeltette felettesei figyelmét. A fiatalokat felkarolja, felkészíti, és az évek során szerzett tapasztalatát átadja számukra. Konferenciák, módszertani szakmai találkozások, továbbképzések rendszeres résztvevője. Aktív tagja a szakdolgozói közösségnek. A szakma szeretete, pozitív életszemlélete, optimizmusa minden tevékenységében megnyilvánul. Tudása, támogató magatartása biztonságérzetet ad az ellátottaknak, a hozzátartozóknak, a munkatársaknak egyaránt.

Forrás: MTI; Kerezsi Józsefné intézményvezető, Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona

Fotó: Szent Lukács Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria