Mire jó egy furkósbot? – Közösségteremtés a vajdasági padéi Caritas Házban

Külhoni – 2020. január 22., szerda | 10:42

Az észak-bánsági Padé településen létesült Caritas Ház – melynek létrehozását a tavaly elhunyt Fiser János általános helynök, plébános kezdeményezte – a tervezett időpontban, 2019. november 4-én megnyitotta kapuit. Azóta minden hétfőn 14 és 15 óra között dolgoznak ott a karitászönkéntesek. Január 6-án közösségteremtő munkára gyűltek össze a segélyszervezet munkatársai.

A Caritas Ház épületének megvásárlása, kitakarítása után Fiser János 2019. október 25-ére több embert is meghívott, hogy legyenek az induló helyi karitászcsapat tagjai. Elmondta az elképzeléseit, és aláhúzta, hogy ez egy katolikus Caritas Ház lesz, amely a nagybecskereki karitász szabályzata alapján működik majd. A munkát azzal kívánta kezdeni, hogy ruhaneműket gyűjtenek a rászorulóknak. A nyitást november 4-ére tűzte ki. Aztán megtörtént a tragédia, október 28-án a gondviselő Isten magához szólította Fiser János pápai káplánt, általános helynököt, plébánost.

A padéi Caritas Ház megnyílt a kitűzött időpontban, és minden hétfőn 14 és 15 óra között ott dolgoznak az önkéntesek. Január 6-án a korábban összegyűjtött több zsák pillepalack összetaposására gyűltek össze, hiszen a felvásárló csak összenyomva veszi át a műanyag palackokat. A taposás nem ment zökkenőmentesen, mert a kisméretű palackok kemény műanyagból készültek, és nem voltak hajlandók „beadni a derekukat”. Ekkor előkerült a furkósbot, és remek szolgálatot tett...

A nagymamák az unokákat is elhozták, hogy segítsenek a szeretetszolgálat munkájában; ők a palackok kupakjait gyűjtötték össze, míg a felnőttek a zsákokat rakták meg a műanyagokkal.

Három önkéntes eközben a házban dolgozott, és segített azoknak, akik éppen ruhaneműkért jöttek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria