Misézésre is alkalmas közösségi központot avattak a földrengés sújtotta Umbriában

Kitekintő – 2019. október 18., péntek | 9:46

Misézésre is alkalmas közösségi központot avattak október 12-én, szombaton a közép-olaszországi Umbria tartományban fekvő San Pellegrinóban. A Norcia-közeli település szenvedte el a legsúlyosabb károkat a 2016. augusztus 24-én pusztító földrengésben. Amíg a romokban heverő templom nem épül újjá, ebben a létesítményben ad helyet a plébánia szentmiséinek.

San Pellegrino a tengerszint feletti 850 méter magasságban fekszik Perugia megyében, pár kilométerre Európa egyik védőszentje, Nursiai Szent Benedek szülőhelyétől, Norcia városától.

A templomot is ideiglenesen helyettesítő központ ünnepélyes felavatására szentmise keretében került sor, amelyet Renato Boccardo, a spoleto-norciai főegyházmegye érseke mutatott be. A település hívei a plébániatemplom romjai előtt gyűltek össze Marco Rufini plébánossal együtt, hogy fogadják a főpásztort, majd Boccardo érsek vezetésével körmenetben haladtak végig a földrengés által elpusztított épületek törmelékei között az új istentiszteleti hely felé. Jelen volt Norcia önkormányzatának képviselője is.

Boccardo érsek homíliájában arra szólította fel a jelenlévőket, hogy tekintetüket emeljék Máriára, akit San Pellegrino hívei a Madonna di Montesanto, azaz a Szent Hegy Szűzanyja néven tisztelnek, és kérjék tőle a vigasztalás adományát. „Ebben a földrengés utáni időszakban szükségünk van a Szűzanya segítségére. Imádkozz értünk, Mária, és segíts az újjáépítés fáradságos munkájában, támogass minket, hogy ne veszítsük el a reményt akkor sem, amikor az ígéretek nem válnak valósággá!” – fohászkodott a főpásztor.

A szentmise végén Marco Rufini plébános köszönetet mondott az érseknek és az egész egyházmegyének a központ létrejöttéért. A firenzei hívek anyagi segítséget nyújtottak, egy helybeli család pedig ingyen a rendelkezésükre bocsátotta a földterületet, ahol az előre gyártott elemekből készült létesítmény felépült. Amikor minden lehetetlennek látszott, ennek a családnak a gesztusa olyan volt, mint egy ragyogó napsugár a napokig tartó esőzés után – mondta beszédében a plébános.

A közösség egységben maradt az Úr oltára körül. A három évvel ezelőtti földrengés óta az egyetlen, ami nem hullott darabjaira, azok a szentmisék voltak, amelyeket a sátrakban mutattak be méteres hóban, fagyban is. Marco atya elismerte, hogy a súrlódások elkerülhetetlenek voltak, mert a földrengés emberileg nagy megpróbáltatás, és ezt csak az értheti meg, aki minden reggel azzal szembesül, hogy az otthona egy romhalmazzá vált. „A Szűzanyától azt kérjük, hogy egy nap visszafelé fordulhassunk a körmenetben: ebből a közösségi központból indulhassunk el az újjáépített plébániatemplom felé, elhaladva az új házak között” – zárta beszédét San Pellegrino plébánosa.

A szertartás végén Itália legősibb kerámiaközpontja, Deruta ajándékát, a Montesantói Szűzanyát ábrázoló művet helyeztek el az oltár mögött. Mario Sambuco keramikus alkotásának középpontjában a Szűzanya áll a földig lerombolt település törmelékei között. A kerámia alsó részén a földrengés pusztítása előtti San Pellegrino, illetve Ferenc pápa látható, amint a plébánia romjai előtt imádkozik 2016. október 4-i látogatásakor. A kép felső részén tündöklő nap a reménység jele.

San Pellegrino, vagyis Szent Laziosi Peregrinus OSM (1265–1345 körül) szervita szerzetes volt. XIII. Benedek  iktatta a szentek sorába 1726-ban, ő a rákbetegek első számú védőszentje.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria