Mit NEM mondott Teréz anya?

Kultúra – 2019. szeptember 6., péntek | 18:18

Híres idézetek, amiket Teréz anyának tulajdonítanak, de ő soha nem mondott.

A közösségi média tele van olyan Kalkuttai Teréznek tulajdonított idézetekkel, amelyeket ő soha nem ejtett ki a száján, és le sem írt.

A híres emberektől származó idézetek, frappáns mondatok könnyen fogyasztható és gyorsan terjedő tartalomnak számítanak, előszeretettel osztják meg magánemberek és különböző oldalak; sokuk bejárja jóformán az egész internetet.

Többségüknél azonban nincs precízen megadva a forrás, vagy ha van forrásmegjelölés, azt senki nem ellenőrizte.

Teréz anya inspiráló személyének köszönhető valószínűleg, hogy számtalan inspiráló mondatot köt hozzá az internet népe – ennek azonban a „fele sem igaz”.

A San Diegó-i Mother Teresa Center összeállított egy hosszú listát a tévesen neki tulajdonított idézetekből, illetve azokból, amelyek Teréz anya szavainak átiratai vagy személyes interpretációi. Alább válogatást közlünk, a többit ITT találják, angol nyelven; az idézet végén zárójelben feltüntették a tényleges „szerzőt”, amennyiben beazonosítható.

Teréz anya NEM mondta vagy írta:

„Van fény a világban. Egy gyógyító lélek erősebb, mint bármilyen sötétség, amelyet átélünk. Néha szem elől vesztjük ezt az erőt a szenvedés, a túl nagy fájdalom miatt. Majd hirtelen a lélek megjelenik hétköznapi emberek élete révén, akik meghallják a hívást, és különleges módon válaszolnak rá.” (Richard Attenborough)

„Ha nem másokért élsz, nem is élsz igazán.”

„Engedd meg lelkednek a szabadságot, hogy énekelhessen, táncolhasson, dicsérhessen és szerethessen.”

„A jótettek a láncszemek, melyek a szeretet láncát alkotják.”

„Királyi tett felemelni az elesetteket.”

„Egyedül nem tudom megváltoztatni a világot, de ha bedobok egy követ a vízbe, sokáig fodrozódik a vízfelszín.”

„Arra a paradoxonra jöttem rá, hogy ha annyira szeretik, amíg fájni nem kezd, akkor nincs is fájdalom, csak még több szeretet.” (Daphne Rae)

„Viszem a keresztemet – de nem egyedül!”

„Nyugaton hajlamosak vagyunk rá, hogy profitorientáltak legyünk, mindent az eredmények szerint értékelünk, és egyre aktívabbá válunk, hogy eredményeket termeljünk. Keleten, különösen Indiában, úgy látom, az emberek elégedettek pusztán a létezéssel, ha csak úgy üldögélhetnek egy fügefa alatt fél napon át, egymással beszélgetve. Mi, nyugatiak ezt valószínűleg elvesztegetett időnek éreznénk. Pedig nagyon is értékes. Ott lenni valakivel, meghallgatni őt, anélkül hogy az óránkat nézegetnénk, anélkül hogy eredményeket várnánk, ez megtanít valamit a szeretetről. A szeretet sikere magában a szeretésben rejlik, nem a szeretés eredményében. (Ezek a sorok Az egyszerű ösvény kötetből származnak, azonban nem Teréz anya mondta őket, hanem a Szeretet Misszionáriusai rend egyik nővére.)

„Egyszerűen csak szeress, hogy mások egyszerűen csak élhessenek.”

„Uram, ha éhezem, adj nekem valakit, akinek egy darab kenyér kell; ha szomjazom, küldj valakit, akinek egy pohár vízre van szüksége; ha fázom, küldj valakit, hogy felmelegítsem; ha szomorú vagyok, hozz valakit, hogy megvigasztaljam; ha keresztem nehézzé válik, add, hogy megoszthassam valakivel a sajátját; ha szegény vagyok, vezess el valakihez, aki nélkülözik; ha nincs időm, adj valakit, akit pár pillanatig szolgálhatok; ha megaláznak, add, hogy valakinek dalolnom kelljen; ha elbátortalanodom, küldj valakit, hogy bátorítsam; ha mások megértéséért kiáltok, adj valakit, akinek az enyémre van szüksége; ha arra vágyom, hogy törődj velem, küldj hozzám valakit, akiről gondoskodnom kell; ha csak magamra gondolok, hívd fel figyelmemet valaki másra.”

„Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal - énekeld!
Az élet küzdelem - harcold meg!
Az élet kaland - vállald!
Az élet jutalom - érdemeld ki!
Az élet élet - éljed!”

Forrás és fotó: Aleteia.org; MotherTeresa.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria