Montforti Grignion Szent Lajos ünnepe

Nézőpont – 2009. április 28., kedd | 14:49

Április 28-án emlékezik meg az Egyház Montforti Grignion Szent Lajos Mária áldozópapról. „Õ ajánlotta a keresztényeknek, hogy Mária keze által szenteljék magukat Krisztusnak, mert ez hatékony eszköz a keresztségi fogadalom szerinti hűséges életre” – írta Redemptoris Mater című enciklikájában II. János Pál pápa.

„A Mária iskolájában való alázatosság és a tőle való függés rövid ideje alatt
az ember nagyobb haladást ér el a tökéletesség terén,
mint a saját akarat és az önbizalom hosszú évei alatt.”

Montforti Grignion Szent Lajos (1673–1716) népmisszionárius, rendalapító Franciaországban született egy 18 gyermekes kisnemesi család második gyermekeként. 1700-ban szentelték pappá. Poitiers-ban kórházlelkészként működött. Megalapította a Bölcsesség Leányai betegápoló kongregációt; majd 1704-ben Párizsban megismerte a Szentlélek Kongregációt, melynek mintájára 1713-ban életre hívta a Mária Társaságát. Széles körben misszionált. Ingyenes népiskolákat alapított La Rochelle-ben. Legjelentősebb műve – A tökéletes Mária-tisztelet (1913) –, melynek kéziratát 1842-ben találták meg, nagy hatással volt a teológusokra is. 1716-ban halt meg, 1888-ban került sor boldoggáavatására. 1947-ben XII. Piusz pápa avatta szentté.

„Bármilyen rendű-rangú keresztény ember meghívást kapott a teljes értékû keresztény életre és a tökéletes szeretetre” – szerepel a Lumen gentium című zsinati konstitúcióban. II. János Pál pápa elsõsorban Montforti Grignion Szent Lajos tanításában lelt az életszentség „valódi pedagógiájára”. Erre utalt jól ismert pápai jelmondata: „Totus Tuus”. Redemptoris Mater című enciklikájában II. János Pál név szerint is megemlékezett Szent Lajosról, mint a hiteles máriás lelkiség mesteréről és tanúságtevőjéről. Õ „ajánlotta a keresztényeknek, hogy Mária kezei által szenteljék magukat Krisztusnak, mert ez hatékony eszköz a keresztségi fogadalom szerinti hûséges életre”.

„Montforti Grignon Szent Lajos Mária azt tanácsolja, hogy hívjuk meg Máriát Szentáldozásainkhoz”  – írja Tadeusz Dajczer A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. Elmélkedések a Hitről című könyvében.

A Nyolc Boldogság Katolikus Közösség Mária titka címmel adta ki Montforti Grignion Szent Lajos egyik legfontosabb művét a Szent Szűznek a keresztény életben betöltött szerepérõl.

Magyar Kurír