Kihirdették a Máltai Szeretetszolgálat képeslaptervező pályázatának eredményét

Hazai – 2015. november 2., hétfő | 13:03

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat képeslaptervező pályázatot hirdetett, amelynek célja Afrikában végzett munkájának – az egészséges ivóvizet a legszegényebb emberekhez is eljuttató programoknak – bemutatása volt. Október 26-án kihirdették a nyertes pályaműveket.


Halász Ágnes (Verpelét) : Helló Afrika!

Az Európa-szerte működő fejlesztési szervezetek számára a fejlesztés európai éve kivételes lehetőséget kínál arra, hogy reflektorfénybe állítsák, hogyan küzd elkötelezetten az Európai Unió a szegénység felszámolásáért világszerte, és hogy minél több európai polgárnak kedvet csináljanak ahhoz, hogy részt vegyen ebben a munkában.


Fazekas Anna Rebeka (Budapest): Egy csepp


A pályázat célja kettős volt:

1) Az európai emberek szerepvállalása az afrikai emberek helyzetének javításáért minél több emberhez eljusson, minél kreatívabb formában.

2) Társadalmilag hasznos mondanivaló kerüljön a képeslapra.


Kollár Viktória (Zalaegerszeg): Adj, hogy másnak is jusson!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívására közel száz pályamű érkezett, elsősorban a fiatalabb korosztályokból.


Mihalek Bianka (Budapest): Víz mindenkinek kell!

A szakmai zsűri a fődíjat nem osztotta ki, mert nem talált olyan pályázatot, amely a képeslap formai követelményeinek is megfelelt, és a mondanivaló, tartalom tekintetében is kiemelkedő lett volna.


Takács Roxána  (Sárvár): Street art 2
(felkészítő tanár: Rónaszéki Linda)

Két életkori kategóriában összesen négy felnőttet és két gyermeket húsz-húszezer forintos könyvutalvánnyal jutalmaztak, illetve mind a hat díjazott a saját grafikájukkal díszített pólót kapott ajándékba, és megvalósított képeslapterveikből is eljuttatnak majd hozzájuk néhány példányt.


Raba Andrea (Szombathely): Water

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy helyszínen van jelen a szubszaharai Afrikában vízügyi programjaival: Kenya fővárosában, Nairobiban és a tengerparti Mombasában, Uganda fővárosában, Kampalában és Tanzániában, Dar es-Salaamban. Mindegyik nagyvárosban a térség leginkább rászoruló nyomortelepein járul hozzá a lakosság emberi élethez méltóbb körülményeinek megteremtéséhez.”

Programjaik keretében az országok nehézségekkel súlyosan terhelt városrészeiben hoztak létre komplex higiéniai, úgynevezett szanitációs központokat. Építményeikben legális és tiszta ivóvízhez, továbbá a legalapvetőbb higiéniai szolgáltatásokhoz juthatnak az itt élők.

A kenyai lakosság körében naponta több millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, közel 5 millió ember számára nem állnak rendelkezésére a megfelelő egészségügyi körülmények, és hetente több ezer áldozatot követelnek a rossz higiéniás állapotok és az elégtelen  vízellátás miatt kialakuló betegségek. Kibera híres nyomortelepén valósította meg a segélyszervezet első vízügyi fejlesztését. A fővárosi vízművek segítségével létrehozott bázisoknak köszönhetően ma egy teljes telepi „falu” számára érhető el tiszta ivóvíz – olvasható A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vízügyi fejlesztései Kelet-Afrikában című dokumentumban.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria