Nagy Gáspár költői életműve előtt tisztelgett a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Kultúra – 2022. január 15., szombat | 14:00

A Győri Egyházmegye katolikus iskoláiban tanuló diákok részére meghirdetett szavalóversennyel és képzőművészeti pályázattal tisztelgett a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Nagy Gáspár halálának 15. évfordulója alkalmából a költő életműve előtt. A január 14-én tartott esemény fővédnöke Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

Az intézmény Diákdal című iskolahimnuszát is jegyző, Kossuth- és József Attila-díjas alkotó költeményeit életre keltő szavalóverseny és képzőművészeti pályázat egyaránt két korcsoportban, az 5–8. évfolyam, illetve a 9–12. évfolyam számára került meghirdetésre.

A Győri Egyházmegyei Könyvtár dísztermében megrendezett versmondóversenyen háromtagú hozzáértő zsűri értékelte a szavalatokat. A tagok Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola korábbi rektora; Perger Gyula, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár munkatársa; valamint Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke voltak. Bakos-Kiss Gábor a zsűri elnökeként kiemelte, hogy a művészi színvonalú versmondás hungarikum, és szakmai tanácsokkal látta el a költészet és az előadóművészet iránt fogékony diákokat.

Az esemény délután a Triangulum Galériában folytatódott, ahol Veres András megyéspüspök ünnepélyes keretek között megnyitotta a pályaművekből válogatott, Valaki kölcsönbe vette kezedet című tárlatot, majd köszöntője után átadta a legkiválóbb pályázóknak a díjakat.

Az ünnepség kezdetén fuvolamuzsikát hallhattak a jelenlévők – Kretzné Budaker Dóra és Makó Boglárka, a Prohászka-gimnázium végzős növendéke adta elő Thomas Morley Fantázia című fuvoladuóját.

A főpásztor beszédében saját gyermekkori élményeinek felidézésével rámutatott, hogy az iskolai szavalás a költészet világát nyithatja meg a fiatalság előtt, és megosztotta saját élményét is Nagy Gáspárral való első, akkor még csak egy vers általi találkozásáról. Szeretettel emlékezett vissza az alkotóra, akivel később, a Katolikus Rádió alapítását követően már munkatársi és baráti kapcsolatot is ápolt.

Veres András Nagy Gáspárt költőként „égbekiáltónak”, emberi természetét illetően pedig szerény, barátságos emberként jellemezte.

Az eredményhirdetésen és kiállításmegnyitón Nagy Csaba, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket, és megköszönte a Győri Egyházmegye által nyújtott lehetőséget, valamint a pályázat sikeres lebonyolításában részt vállaló összes kolléga és diák munkáját.

A képzőművészeti pályázatra nyolcvan alkotás érkezett az egyházmegye öt iskolájából. A Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára, valamint Pusztai Csaba festőművész, a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium művésztanára alkotta szakértői zsűri választotta ki a legjobbakat. A felsős korcsoport diákjai két Nagy Gáspár-vers közül választhatták ki (Háromkirályok vagy Látok világomra című költemények) illusztrációjuk témáját, míg a középiskolások Nagy Gáspár Hótalan a hegyek inge című művéhez készítettek illusztrációt. A vers Krisztust kereső lírai énje, a vándor, aki a Betlehem felé tartó háromkirályokkal is azonosul, változatos technikákkal és nézőpontból jelenik meg a fiatalok alkotásain.

Az esemény zárásaként a legkiemelkedőbbnek választott szavalók és képzőművészeti pályázók a főpásztortól vehették át az elismeréseket.

A díjazottak névsora a Győri Egyházmegye honlapján olvasható.

Az ünnepségen közreműködött a Prohászka-iskola kórusa, előadásukban a költő Karácsonyéji ár(v)ulás című versének megzenésített feldolgozása hangzott el, gitáron közreműködött Braunsteiner Péterné és Móriné Kiss Ágota. A kiállítás kurátora Pintérné Gergics Ágnes.

A Valaki kölcsönbe vette kezedet című tárlat február 13-ig mindennap 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható, az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával, a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.).

Forrás és fotó: Nagy Mónika Rita/Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda; Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria