Napi sajtószemle

– 2012. október 2., kedd | 9:09

Az október-2-i nyomtatott lapok szemléje.


A Magyar Nemzet (20.o.) Neymar keresztje címmel közli, hogy a Placar című futballmagazin címlapján megjelent Neymar-kép miatt tiltakozik a brazil püspöki konferencia. Az újság legújabb számának címoldalán a Santos 20 éves klasszisa egy fotómontázs révén keresztre feszítve látható, amit a püspökök provokációnak és a vallási érzések megsértésének tartanak. A magazin azért ábrázolta így a tavaly Dél-Amerika legjobbjának választott csatárt, mert újabban rengeteg kritika és támadás éri őt hatalmas bevételei, valamint kicsapongó életvitele miatt.

A Magyar Hírlap (1.,4.o.) A kutatások élvonalában a Pázmány-egyetem, a Magyar Nemzet (5.o.) Milliárdos fejlesztés a Pázmányon címekkel számolnak be arról, hogy egy tudományos konferencián – amelyen részt vett Pálinkás József, az MTA elnöke is – elhangzott: nagy összegű, több mint egymilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi-tervből a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Az intézmény az összeget a legmodernebb technológiákra, társadalomtudományi kutatásokra és tehetséggondozásra fordítja. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek köszöntőjében leszögezte: „A hitünk a valóságról szól.” Mindez azt jelenti, hogy a szellemtudományok mellett fontosak a természettudományos kutatások is, „amelyekre nagy szükségünk van, mert ezek eredményei a hithez hasonlóan az emberről szólnak.” Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy e projektek segítségével egyetemünk képes bemutatni a forradalmi módon fejlődő csúcstechnológiákban való egyedülálló alkotótevékenység mellett azt is, hogy a megvalósuló, folyamatban lévő programjaink kellően alátámasztják a humán és társadalomtudományok terén folyó elismert kutatásainkat.”

A Magyar Nemzet RTV mellékletében (3.o.) Lőcsei Gabriella Nincs menekvés címmel az ügynökkérdéssel foglalkozik, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmje ürügyén. A cikkíró megemlíti Kabay Barna és Petányi Katalin Hitvallók és ügynökök, valamint Szabó Eszter Isten vagy történelem című dokumentumfilmjeit is. Lőcsei figyelemre méltónak tartja, hogy a Drága besúgott barátaim című filmnek akkor volt a hazai díszbemutatója, amikor „az egyik leghírhedtebb ügynöknek, Kiszely Istvánnak a földi útja véget ért, és sok évtizedes és sokirányú tevékenysége ismét közbeszéd tárgya lett… Ez a hosszú élete során minden tekintetben megbízhatatlan ember halála közeledtével elment Pannonhalmára, s a jelenlegi főapát előtt megkövette azokat az egykori szerzetestársait, akikről rendszeresen és buzgón jelentett.”
Magyar Kurír 

(bd)