Ne félj, nem ítéllek el – Gyógyító lelkigyakorlatra várják az abortuszon átesetteket Leányfalura

Hazai – 2019. január 2., szerda | 15:20

Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó és férje, Kovács Ferenc diakónus évek óta szervez gyógyító lelkigyakorlatokat abortuszon átesett és magzatukat vetélésben elvesztett nőknek. Idén január 24. és 27. között, Bíró László püspök vezetésével tartanak lelki hétvégét Leányfalun.

„Ne félj, nem ítéllek el… Abortuszod volt valamikor régen? Még mindig zavar? Nem vagy egyedül, és van rá orvosság! Egy hétvége, ami visszahozza életedbe a fényt” – e szavakkal hirdetik a lelkigyakorlatot, amelynek nem feltétele a rendszeres vallásgyakorlás.

A magzatvesztés – akár vetélésről, akár abortuszról van szó – olyan lelki fájdalmat okozó gyászreakciót vált ki az érintettekből, amiről nem szokás, nem „illik” beszélni – hangsúlyozzák felhívásukban a szervezők.

Az életátgondolást is szolgáló „Ne félj, nem ítéllek el!” lelkigyakorlatokon a résztvevők megtapasztalhatják, hogy van gyógyulás és újrakezdés még ebben a tabunak tekintett helyzetben is. Az Istennel, másokkal és önmagukkal való megbékélést hitbeli megújulás követheti. A részvételnek ezért sem feltétele a rendszeres vallásgyakorlás.

Volt olyan résztvevő, aki újból elkezdett tanulni immár lelkileg megerősödve: „Az abortuszom után képtelen voltam levizsgázni a főiskolán. Feladtam. Depresszióval kezeltek, de az önmarcangolás nem múlt el. Most újra – igaz egy másik – képzésre jelentkeztem. Érdekel. Remélem, vizsga előtt nem torpanok meg.”

Van, aki munkát keresett, és elégedett vele: „Úgy gondoltam, nem vagyok alkalmas, hogy végzettségem szerinti munkát végezzek. Asszisztensként dolgoztam. Ma már orvos vagyok, tudok segíteni másoknak.”

Egy anya elmondta felnőtt gyermekeinek történetét, hogy ők soha ne tegyék meg ugyanazt: „Először féltem megmondani lányaimnak, hogy lehetne még egy testvérük. Tartottam attól, hogy lenéznek, elítélnek miatta. Kértem, soha ne tegyék, ha bajba kerülnek, segítek. Nem mondom, hogy megdicsértek érte, de kapcsolatunk őszintébb lett.”

Volt, aki ekkor talált rá Istenre: „Negyvenévesen elkezdtem hittanra járni, elsőáldozó lettem.”

Másvalaki rendezte a házasságát a laza együttélés helyett: „Megtaláltam az »igazit«, egyházi házasságot kötöttünk. Megszűnt a frusztráció, a »minden mindegy« érzés. Más, mint a csak arra napra igaz együttélés. Lehet egymásra számítani. Ez biztonságérzetet ad.”

S volt, akinek – már nem is fiatalon – örömmel fogadott gyermeke született: „Kétféle kapcsolatból két kamasz fiam van. A jelenlegi élettársammal öt éve élünk együtt, de a várt baba nem jött. Úgy éreztem, a sors megbüntetett, hogy nem fogadtam el fiatalon az érkezőket. A hétvége után 42 évesen megfogant kislányom. Boldogok vagyunk.”

„Lehet, hogy eddig soha nem tudtál történeteddel szembenézni, fájdalmad mélyen magadba zártad. Itt a kellő idő! Szeretettel hívunk, a »lelki köveidből« – számodra is – gyöngyök fakadnak” – hívja az érintetteket a szervező házaspár.

Elérhetőségek:

Telefon: +36-20/823-22-01
Honlap: www.abortusz-nefeljnemitellekel.hu
E-mail: nefeljnemitellekel@gmail.com

Forrás és fotó: Ne félj, nem ítéllek el

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria