Ne hagyjuk magukra a leggyengébbeket! – A „nagy kígyó” plébánosát hívta fel Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2020. július 3., péntek | 18:41

Ferenc pápa július elsején este váratlanul felhívta Roberto Cassanót, a római Corviale negyed Keresztes Szent Pálról elnevezett plébániájának vezetőjét. A pápa 2018-ban látogatott el a templom közösségéhez. A telefonbeszélgetésben azt kérte, hogy imádkozzanak érte, és viseljék gondját a legtörékenyebbeknek.

„Amikor a pápa felkereste plébániánkat lelkipásztori látogatás keretében, elmeséltem neki: online közvetítéseket készítünk, hogy közelebb lehessünk mindenkihez, és kértem az áldását. Sosem gondoltam arra, hogy a nyári szabadság előtt felhív majd” – számolt be a szerda esti telefonhívásról Roberto Cassano atya.

A római Corviale negyedet „nagy kígyónak” is nevezik, mert egy hatalmas, szürke, leromlott állagú házsorokból álló panellakótelep, ahol sokféle ember él együtt: magányos idősek, menekültek, szociális problémákkal küzdő családok és illegális lakásfoglalók, akiknek nincs otthonuk. Éppen hozzájuk akarta eljuttatni „simogatását” Ferenc pápa azáltal, hogy felhívta plébánosukat.

„Pont kezdődött volna egy műsorunk utolsó része, amelyet a plébánián dolgozó másik két pappal együtt készítettünk, de semmi sem működött. Nem indult el az élő közvetítés, úgy tűnt, minden leblokkolt. Egyszer csak megszólalt a telefonom. Felvettem, és rögtön felismertem a pápa hangját!” – mesélte a plébános. Megpróbálta kihangosítani, hogy a vonalban lévő hívek is hallják a beszélgetést.

„Nagyon megható pillanat volt mindenkinek, hogy a pápa még mindig emlékezik a plébániájukon tett látogatására, és hogy imádkozik értük. Nem felejtette el Emanuelét sem, azt a kisgyermeket, aki éppen a látogatás előtt vesztette el édesapját, és könnyek között kérdezte a pápától, hogy az édesapja vajon a mennyben van-e, annak ellenére, hogy nem volt hívő ember. A pápa akkor megölelte és vigasztalta a kisfiút. Nem egy távoli személy volt, hanem egy apa, aki azért jött el, hogy tényleg közel álljon a nehézségben lévő emberekhez” – fogalmazott Roberto Cassano.

Ferenc pápa a telefonbeszélgetésben azt kérte, hogy ne hagyják magukra a leggyengébbeket és az időseket. „A plébániánk sajátos helyzetben van, sok problémával küzd. Igyekszünk minél közelebb lenni az egyedülálló idősekhez. A karantén idején gyakran felhívtuk őket, hogy érdeklődjünk, hogyan érzik magukat, szükségük van-e valamire. Igyekeztünk mindig eljuttatni az Oltáriszentséget azokhoz, akik kérték. A világháló segítségével szentmiséket mutattunk be és műsorokat készítettünk, hogy társaságot biztosítsunk az embereknek” – mondta a római plébános.

Mélyen megérintette a pápával folytatott beszélgetésében, hogy többször is imákat kért magáért, ezért elhatározták a templomban szolgáló papokkal, hogy a híveket bevonva mindennap imádkoznak szeretett pápájukért, hogy az Úr támogassa és óvja meg a nehézségekben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ferenc pápa a római Corviale negyedben tett látogatásakor az idősek körében (Vatican News)A Corviale negyed (Wikipedia)