Nem többet kell birtokolni, hanem többnek kell lenni – Ferenc pápa gazdasági vezetőkkel találkozott

Ferenc pápa – 2019. november 11., hétfő | 19:29

November 11-én fogadta Ferenc pápa a Vatikánban a Befogadó Kapitalizmusért Tanács (Council for Inclusive Capitalism) tagjait. Hozzájuk intézett beszédében a Szentatya igazságosabb gazdasági modellek létrehozását szorgalmazta.

A pápa utalt rá, hogy három évvel ezelőtt találkozott a Fortune amerikai székhelyű nemzetközi üzleti magazin és a Time amerikai hetilap által életre hívott globális gazdasági fórum (Fortune – Time Global Forum) 2016-os, Rómában tartott éves konferenciájának résztvevőivel. A Befogadó Kapitalizmusért Tanács e konferencia egyik eredménye. A 2016-os találkozó célja az volt, hogy lépéseket tegyenek egy emberségesebb gazdaság megteremtése felé, ami által felszámolható az egész világon a szegénység.

Ennek egyik eleme a kapitalizmus befogadóbbá tétele, amivel az átfogó emberi jólétet növelhetjük. A gazdagok és a szegények közötti szakadék, a társadalmi igazságtalanság helyett az egyes emberek és a nemzetek harmonikus együttműködését kell elősegíteni – hangsúlyozta a Szentatya. Igazságos gazdasági rendszerre van szükség, amelyik képes választ adni az emberiséget és a bolygót érintő legnagyobb kihívásokra is. Ferenc pápa arra buzdította a tanács tagjait, hogy haladjanak tovább a szolidaritás útján, dolgozzanak a gazdaság és a pénzügyi szektor etikus megközelítésén.

A 2008-as pénzügyi válság megmutatta, hogy egy egészséges gazdasági rendszer nem alapulhat a rövid távú nyereségen a produktív, fenntartható és társadalmilag felelős, hosszú távú fejlődés és befektetések kárára. A vállalkozói tevékenység olyan nemes hivatás, mely azáltal, hogy vagyont termel, jobb jövőt teremt mindenki számára; a munkahelyteremtés révén hozzájárul a közjó szolgálatához. „Hiszen a fejlődésnek, hogy valóságosnak legyen mondható, minden oldalúnak kell lennie, olyannak, amely minden ember és a teljes ember növekedését biztosítja” – idézte Ferenc pápa Szent VI. Pál pápa Populorum progressio kezdetű enciklikáját. Hozzátette: sokkal többről van szó, mint hogy egyensúlyba hozzuk a mérleget, javítsuk az infrastruktúrát vagy hogy több fogyasztási cikket kínáljunk. Megújulásra, megtisztulásra és olyan hiteles gazdasági modellekre van szükség, amelyek személyes megtérésünkön és a rászorulók iránti nagylelkűségünkön alapulnak. Az etikai korlátok nélküli gazdaság nem igazságosabb társadalmi rendhez vezet, hanem az eldobható, egyszer használatos fogyasztás kultúrájához.

A gazdasági élet erkölcsi dimenziója az Egyház társadalmi tanításának egyik eleme. Ha elismerjük, hogy teljesen tiszteletben kell tartanunk e tanítást, akkor képesek leszünk testvéri szeretettel cselekedni, mások javát és az átfogó fejlődést keresni és megvédeni. A pápa felidézte a Befogadó Kapitalizmusért Tanács célkitűzését: kiterjeszteni mindenkire gazdasági rendszerünk lehetőségeit és jótékony hatásait. A gazdasági és kereskedelmi élet főszereplőinek a közjót kell szolgálniuk, növelni a javakat, elérhetőbbé téve azokat mindenki számára. Nem többet kell birtokolni, hanem többnek kell lenni. Ehhez pedig a szív és az elme megtérésére van szükség, hogy az ember kerüljön a társadalmi, kulturális és gazdasági élet középpontjába.

A tanács vatikáni látogatása reményre ad okot, mert fölismerték a világunk előtt álló kihívásokat és erkölcsi felelősségüket egy jobb jövő építésében. A Szentatya háláját fejezte ki a jelenlévőknek, amiért egy igazságosabb és emberibb gazdaság előmozdításáért munkálkodnak, amely összhangban van az Egyház társadalmi tanításával; a teljes embert, a jelen és a jövő nemzedékek javát szolgálja. Nemes hivatás egy befogadó kapitalizmus megteremtése, amelyik senkit nem hagy hátra, senkit nem selejtez le – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria