Nem törli el Ferenc pápa a Summorum Pontificumot

Kitekintő – 2013. május 30., csütörtök | 10:02

Nem kíván Ferenc pápa akadályt gördíteni a régi rítusú mise elődje által liberalizált bemutatása elé, derült ki olasz püspökök egy csoportjának ad limina látogatásán.

Tavoliere régiójának püspökei nemrég jártak az öt évente szokásos ad limina látogatáson Ferenc pápánál. Conversano és Monopoli püspöke, Domenico Padovano többek közt a régi rítusú mise bemutatása lehetőségének kérdését is felvetette Ferenc pápa előtt az Il Foglio olasz lap beszámolója szerint.

A pápa azzal válaszolt, hogy a püspököknek küzdenie kell egyes tradicionalista csoportok szélsőségei ellen, de ugyanakkor meg kell őrizniük a hagyományt és figyelniük kell rá, hogy a tradíció együtt tudjon élni az újdonságokkal is.

A régi rítusú mise bemutatásának lehetőségét még XVI. Benedek pápa liberalizálta 2007-es Summorum Pontificum motu propriojával, amelyben eltörölte a püspöki engedély szükségességét. Így bármely pap bemutathat püspöki engedély nélkül tridenti misét az 1962-es misekönyv szerint, ha erre hívek egy csoportja (vagy ő maga) igényt tart. Benedek pápa intézkedése kapcsán mind a püspököktől, mind a papoktól nagyvonalúságot kért a régi rítus és az ahhoz kötődő csoportok irányába.

A kontinuitás hermeneutikája blog az eset kapcsán hozzáteszi: az Egyháznak sokkal nagyobb problémái is vannak, ezért nem kellene rossz szemmel nézni, hogy egyes csoportok élnek a lehetőséggel, és a régi rítus szerint bemutatott szentmiséket látogatják. A blog bejegyzésének magyar fordítását a CLSMA blogján olvashatják.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!