Nem tudod, milyen dallal indítsd a napot? – Van egy tippünk!

Hazai – 2020. március 27., péntek | 8:01

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál nem akármilyen dallal próbálják rávenni gondozottaikat az otthonmaradásra. A Szimfónia zenei esélyteremtő program munkatársai a telepeken élő gyerekeknek üzennek – de mindannyiunkat megérint az önkéntes karantén betartásáról szóló ének. A #maradjotthon dal szövegének megírására Lackfi Jánost kérték fel, aki örömmel vállalta a feladatot.

A segélyszervezet Szimfónia programja esélyt és hangszert ad a legszegényebb családokban élő gyerekeknek. A projekt elszegényedő falvakban, nagyobb településen belüli szegregált lakókörnyezetben működik, jelenleg nyolc helyszínen, több mint 300 résztvevővel. A tanárok nemcsak zenét tanítanak a gyerekeknek, az élet minden területén igyekeznek segíteni őket. A Szimfónia program keretében már az első órán hangszert kapnak a kezükbe a gyerekek, és amint meg tudnak szólaltatni egy hangot tisztán, koncertet tartanak az iskolában vagy a telepen. A tanárok játsszák a fődallamot, a gyerekek pedig a megfelelő pillanatban azt a néhány hangot, amit már elsajátítottak, így teljes értékű zenei élményt jelent a hallgatóknak, a gyerekeknek pedig sikerélményt ad. A próbák és a koncertek segítenek a koncentrációban, a rendszeresség tanulásában, így iskolai eredményeik és magatartásuk is javul.

Az évek során nagyobb szimfonikus zenekar alakult a gyerekekből, mely zenélt már együtt Caramellel, Szalóki Ágival, az Egri Szimfonikusokkal, és eljutottak Salzburgba is, ahol a legnagyobb független színházban léphettek fel több száz ember előtt egy gálaesten. A szimfóniás tanárok a próbák során és azon kívül is foglalkoznak a résztvevőkkel. Személyiségfejlesztő programokat tartanak nekik, beszélgetnek mindenről, ami a gyerekeket érdekli, de nem tudják kitől megkérdezni: továbbtanulás, emberi kapcsolatok, önismeret. A digitális oktatásra való átállás idején sem engedik el a kezüket. A tanárok napi kapcsolatban vannak a gyerekekkel, telefonon hívják őket, segítenek a matekleckében, videókapcsolaton keresztül hangolják a hangszert.

A dalhoz Lackfi János írt szöveget, aki nem először kapcsolódik be nagy lelkesedéssel a Máltai Szeretetszolgálat munkájába. A Szimfónia program tanárai megkeresték őt, és néhány óra múlva már küldte is a kész dalszöveget.

A FERTŐZÉST MEG A JÁRVÁNYÁT
(Karanténdal A nézését meg a járását nótájára)

Hogyha nékem, hogyha nékem
fertőzésem volna,
nem cipelném a szabadba
hogy elkapják sorba.

De nem tudom, kincsem,
fertőzök vagy mégsem,
maradok hát otthon.

Bezárom magamat,
nem megyek utcára,
láthatatlan vírus,
nesze a pofádba!

Ha senki nem viszi,
a vírus kidöglik,
játszhatunk majd együtt
éjjel-nappal mindig.

Mert a fertőzést meg a járványát
ha nem zárkózunk, sokan elkapják,
négy fal között maradj hát,
ne járkálj ki, az anyját!

Az én édes nagymamikám
veszélyben van tényleg,
a vírus az időseket
elcsípheti végleg.

Elcsípheti végleg,
odalesz az élet,
vigyázzunk rá, kérlek.
Bezárom magamat,
nem megyek utcára,
láthatatlan vírus,
nesze a pofádba!

Ha senki nem viszi,
a vírus kidöglik,
játszhatunk majd együtt
éjjel-nappal mindig.

Mert a fertőzést meg a járványát
ha nem zárkózunk, sokan elkapják,
négy fal között maradj hát,
ne járkálj ki, az anyját!

Forrás és kép: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria