Német búcsút tartottak Máriakéménden

Hazai – 2019. június 21., péntek | 11:26

Tizenöt év kihagyás után, három éve újra megszervezik a máriakéméndi német búcsút. Június 16-án, Szentháromság vasárnapján a régió és az ország több településéről érkeztek német nemzetiségű zarándokok idén is, hogy együtt ünnepeljenek a Baranya megyei búcsújáróhelyen.

Horváth Sándor plébános a közösségi ünnep kapcsán elmondta: „Általában német nyelven kevés helyen van liturgia, az éneklés megvan, de kevés helyen tartanak német nyelvű szentmisét. Itt együtt sokkal jobb németül imádkozni, németül énekelni. Ezért szoktak jönni a környékről, Pécsről és sok helyről.”

A szentmise anyanyelven történő ünneplése mellett fontos a hagyományok ápolása, a közösség összetartása. Schleicher Eszter, a máriakéméndi német önkormányzat elnöke szerint a búcsúval egy hiányzó dolgot sikerült visszaadni a térségben élő német nemzetiségű híveknek: „Ez most a harmadik alkalom, hogy megrendeztük a Szentháromság-napi német búcsút. Egy régi hagyományt élesztettünk újjá. Amikor én gyerek voltam, akkor ezt a búcsút rendszeresen, minden évben megtartottuk.”

Nemcsak a közösség él, hanem a plébánia is megújult. Udvardy György pécsi megyéspüspök a szentmise előtt megáldotta a renovált épületet. 

A főpásztor nagy kincsként tekint minden olyan istentapasztalatra, ami akár nyelvi, akár kulturális szempontból gazdagítja az Egyházat. „Az egyházmegye hagyományosan is több nemzetiségből és több kultúrából összeálló közösség. Nagy öröm, hogy az egyházmegye különböző pontjain helyi vagy regionális búcsújáróhelyek alakultak ki az évszázadok alatt, és akár egy-egy térségnek, akár egy-egy nemzetiségnek a búcsújáróhelye is kialakult, így a máriakéméndi is. Ezért nagyon nagy jelentősége van, hogy az ősök hagyományát az egyházmegyében élő német nemzetiségű testvérek erősen szorgalmazzák, hiszen ez mind az istenismeretben, mind az istentapasztalatban nagy ajándékot jelent. Természetesen a hagyományok továbbadásában is.”

A püspök szerint a hagyományok átadása egységet teremt a generációk között. „Nagyon nagy kincs a hagyomány, ami meg is köthet bennünket, de életet is adhat. Hiszen a hagyományban nemcsak szokásokat adunk át, hanem az elődeink hitét, küzdelmét, életmódját. Ez bizony a generációk egységét is kifejezi. Valóban, ahogy a mai ünnep, a Szentháromság ünnepe az egység ünnepe, úgy ilyen szempontból az egyházmegyében is megtapasztaljuk ezt.”

Balogh Anett, a Szederkényi Intermelody Énekegyüttes vezetője aktív résztvevője a kulturális élet szervezésének és a hagyományőrzésnek. Énekkarával gyűjtik és tanítják a német énekeket: „Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, mik azok a gyökerek, ahonnan táplálkozunk, mik azok a hagyományok, amiket érdemes összegyűjtenünk, továbbadnunk, átörökítenünk. Énekkarunk egyik legfőbb célja, hogy a sváb hagyományokat, a sváb népdalkincset és ezzel együtt a német egyházi énekeket is összegyűjtse, és a fiatalabbaknak továbbörökítse.”

A búcsút a Pécsi Egyházmegye, a máriakéméndi német önkormányzat és a Mecsek Egyesület együtt szervezte, a zarándoktúra vezetésében pedig a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség is részt vett.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria