Nemzetközi találkozót tartott a Máltai Lovagrend Kárpátalján

Kitekintő – 2022. december 6., kedd | 14:12

A nemzetközi rendi küldöttség tagjai november 28-án érkeztek meg Budapestre; a magyar szövetség rendházában tettek látogatást. Másnap, 29-én továbbutaztak Kárpátaljára. A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat székházában a Máltai Rend Ukrajnában végzett munkája állt a megbeszélések középpontjában. A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének beszámolóját szerkesztve közöljük.

A cél az volt, hogy az új nagyispotályos és a szomszéd országok szövetségeinek vezetői közvetlenül is megtekintsék a három ukrajnai máltai segélyszolgálat munkáját és erősítsék az együttműködésüket velük. Külön fókuszban volt a logisztikai munka és annak potenciálja a rend nemzetközi bevetése szempontjából.

A program november 28-án stratégiai megbeszéléssel kezdődött Budapesten, a magyar szövetség rendházában.

Másnap a küldöttség Beregszászra utazott, ahol a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat székházában Makuk János elnök és munkatársai fogadták őket.

A megbeszélés során Pavlo Titko, a Malteser Ukraine koordinátora számolt be a Máltai Rend munkájáról Ukrajnában, aki nemcsak a háború kezdete óta eltelt időszakról szólt, hanem az elmúlt harminc év tapasztalatairól is.

Makuk János és Roman Yaruckyk részletesebben bemutatták helyi egységeik működését Beregszászon és Ivano-Frankivszkban, kiemelve a Máltai Rend harmincéves jelenlétét és elismert tevekénységét Ukrajnában.

Ezután a küldöttség meglátogatta a beregszászi raktárat, amelynek segítségével a háború kezdete óta több mint ezer tonna humanitárius segélyt osztottak szét Ukrajna minden részén, közel háromszáz helyi partneren keresztül.

Makuk János külön megköszönte a nemzetközi segélyt és a világ minden országából érkező önkénteseket, akik ezt lehetővé teszik.

A látogatás erős motivációt ébresztett a résztvevőkben, hogy tovább fokozzák és célzottabbá tegyék a segélyakciókat a háború sújtotta Ukrajna javára, és megerősítsék a koordinációt egymás között.

A következő lépések: Zoom-megbeszélés a nagykövetségekkel, valamint operatív megbeszélés a közeljövőben a Malteser International székhelyén az érintett segélyszolgálatokkal.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria