Névadójára emlékezik a szegedi Karolina Iskola

Megszentelt élet – 2014. január 30., csütörtök | 14:50

A Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájának névadójára, Friess Karolina nővérre emlékeznek egy tematikus nap keretében a Karolina Iskolában. Benne a rend második alapítóját tiszteli, aki nevelési karizmájukat a XIX. század derekán Amerikában is meghonosította.

„Utazás” a mottója annak a tematikus napnak, mellyel a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájában névadójukat ünneplik. A gazdag programkínálatban bővelkedő eseményen jelen lesz az iskola fenntartójának képviseletében Lobmayer Ágnes M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek  magyarországi rendtartományának tartományfőnöknője. A megemlékezésről Simor Kinga tájékoztatta a Magyar Kurírt.

A Boldogasszony Iskolanővérek számára 1992-ben adatott meg, hogy a kommunizmus évei elmúltával új intézményeket indíthattak Magyarországon. A rendi iskolák államosítása előtt anyaházuk Szegeden működött, a rendszerváltozás után végre itt is megnyílhatott a régi-új iskola. Az intézményt Friess Karolina nővérről, vagy ahogyan az Iskolanővérekhez kötődő emberek említik: Karolina anyáról nevezték el. A Karolina Iskola azért kapta ezt a nevet, mert a szegedi tanoda újranyitása legalább akkora lépés volt a rend életében, mint az, amikor Karolina nővér a XIX. század derekán nevelői-pedagógiai programját Németországból Amerikába vitte. A szakmai tudás mellett bátorságot, merészséget igényelt, hogy Karolina nővér az iskolaalapítás nagy művét létrehozza. Rengeteget utazott, hogy személyesen eljusson mindenhová. Karolina nővért második rendalapítóként is tiszteljük, hiszen a – korábban Boldog Terézia által alapított – kongregáció az ő jóvoltából szélesedett ki, és vált nemzetközi jellegűvé. Karolina nővér 1889-ben bekövetkezett halálakor már 212 iskolanővéri telephely és iskola működött az Újvilágban. Karolina nővér 69 000 gyermekért és 2111 nővérért volt felelős New Yorktól a Mississippiig, a Michigan-tótól a Mexikói-öbölig.

Mára a kongregáció 4 kontinensen – Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Európában – összesen 34 országban van jelen. A szegedi Karolina-napon az osztályok ezek közül az országok közül 14-et jelenítenek meg saját termeikben. Az utazás – mint szolgálat és nem mint luxus – ma is fontos a nemzetközi szerzetesközösség életében. Aki kapcsolatba került más kultúrákkal, népekkel és körülményekkel, világméretű látásmódot hoz, amikor hazatér. A nyitottság fontos alapelv a kongregáció számára, amely világszinten is nagyra értékeli a kapcsolatok kultúráját.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria